Om man inte vill bli rinnig på hakan…

…av persikojos, så kan man göra en kaka med persika på toppen. Då blir persikorna så där karamelliserade, sega goda som bara persikor kan bli.

Grundkakan är i från boken Det bästa från Magnolia Bakery i New York som jag fick nöjet att göra om till svenska. Jag  har bakat det mesta ur den och tycker att alla recept är riktigt bra.

Det här är:

Aunt Daisy’s Fresh Fruit Torte

Här får ni receptet på en snabb och lätt kaka som nästan bakar sig själv och som passar bra med vilken frukt som helst. På bilden i boken det päron och tranbär för att ge kakan lite höstkänsla, men här har jag använt mig utav persikor för att få det lite sommrigt.

drygt 100 gram smält smör

2.5 dl socker

2 stora rumstempererade ägg

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 stort päron i skivor (eller annan frukt)

drygt 1 dl tranbär (eller annan frukt)

1 msk kanelsocker

Sätt ugnen på 175 grader och smöra och mjöla en ugnsform (22 cm i diameter)och lägg gärna ett bakplåtspapper i botten. Då blir det lättare att ta loss kakan i slutet. Vispa smöret och sockret tills det blir krämigt och fluffigt, tar ungefär 3 minuter med elektrisk visp. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. I med mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ordentligt. Häll smeten i formen och lägg sedan päronskivor i ett snyggt mönster över smeten. Strö över tranbär och kanelsocker och låt kakan sedan gräddas i cirka 1 timme eller tills den är gyllene och fast. Servera gärna med en klick vispad grädde.