Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

I USA käkar man dessa till frukost och smaken är ju så klart som baken men jag tycker att de passar bättre till fika eller mellis. Ibland kan det vara gott med lite mer tuggmotstånd än ett vanligt toppingfluff ger. De här muffinsen som är fyllda med blåbär har fått lite extra crunch med ett smaskigt smuldegstäcke. Om du serverar den med vaniljsås så har du en liten portions-blåbärs-paj!

Vad tycker du är godast på en cupcake? Fluff eller crunch?

Streusel Breakfast Buns

12 st

Garnering/crunch:

2,5 dl farinsocker

1 ½ tsk kanel

4 tsk osaltat smör, mjukt och skuret i små bitar

(och om du vill 3 ¾ dl hackade valnötter, är inte med på bilden)

 

Muffins:

3 ¾ dl vetemjöl

1 krm bakpulver

1 krm salt

2 dl mjukt, osaltat smör

2,5 dl socker

3 ägg, rumstempererade

6 msk mjölk

1 tsk vaniljsocker

3 dl grovhackat blåbär (rullade i potatismjöl så att det är helt vita)

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och mjöla tolv bullformar eller stora muffinsformar. Börja med att göra fyllningen: Blanda farinsocker och kanel i en stor skål. Jobba in smöret till stora smulor. Om du vill ha nötter i så lägger du i valnötterna, blanda väl med händerna. Ställ åt sidan.

Muffinssmeten: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en liten skål, ställ åt sidan.

Vispa smöret i en mixer/matberedare tills det är mjukt och krämigt. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en luftig smet, cirka tre minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt efter varje.

Tillsätt de torra ingredienserna i två omgångar, varva med mjölken och vaniljen och vispa till en jämn smet. Rör ner blåbären. Klicka i smeten i muffinsformarna. Strö garneringen över och grädda i 20–25 minuter.

Har du förresten ett bra recept på vaniljsås?