Hemgjord eller take away?

Ibland kan jag bli sugen på pizza, och jag kan verkligen gilla en riktigt fet, kladdig bea-pizza från pizzerian runt hörnet. Men om jag får välja så vill jag helst att Jonas skall baka pizzor, små pizzor – där man kan välja att ha olika fyllning på allihopa. Tänk dig själv att äta en liten med tonfisk och massor av lök, en med tomat, mozzarella och god salami eller en lite vegetarisk. Ja, och så kan alla göra sina egna små goda fyllningar. Det blir lite som en familjepizzeria, fast hemma, prova det är jättemysigt.

Pizzadeg (receptet kommer ifrån en gammal italiensk kokbok som jag har hemma)

30 gram färsk jäst

1,25 dl ljummet vatten

500 gram vetemjöl

0,5 tsk salt

mjöl till utbakning

olivolja

Lös upp jälsten i litet ljummet vatten i en skål, tillsätt 2-3 msk mjöl och rör ihop till en jämn smet, det är den här smeten som skall jäsa under en bakduk i ungefär 30 minuter.

Sikte resten av mjölet på en arbetsbänk och blanda med jästsmeten till en smidig det. Salta lätt och knåda, knåda, knåda tillsätt vattnet i omgångar och knåda i minst 10 minuter (för hand) Sätt på lite italiensk musik så får du den rätta känslan.

Sedan delar du degen i 4 lika stora delar och låter dessa jäsa i 2 timmar. Arbeta ut degstyckerna till ungefär 4 små plattor som är 0,5 cm tjocka. Lägg ut småpizzorna på bakplåtspapper och fyll dem enligt egen smak och tycke.

Grädda i 15-20 minuter på hög värme 280 grader. Ett tips för att få pizzan frasig är att låta din ugnsplåt stå inne i ugnen medan du kavlar ut degen, sedan låta bara degen gå i ugnen i ca 10 minuter innan du klär den med fyllning.

Lycka till

En reaktion på ”Hemgjord eller take away?”

Kommentarer inaktiverade.