I stället för paj.

När du har ätit paj på längden och tvären och fortfarande har en massa äpplen och päron kvar, så är det här ett strålande alternativ. Som dessutom går att spara ganska länge i kylskåpet. De går att äta direkt med en klick vaniljgrädde till eller så spar man dem i sitt spad i kylen tar upp dem och lägger dem på en ugnsfast form och tjongar till med en after eight ovanpå. Gratinera och servera med glass – hur gott som helst.

Här får du tre alternativ, så kör igång bara!
med sherry:
7 dl strösocker
6 dl vatten
2 kg fasta päron, skalade och delade i halvor
2 dl enkel sherry
1 msk vaniljsocker
2 tsk flytande Atamon
Koka en lag på socker och vatten och låt päronen
mysputtra i den tills de är lite lagom mjuka fast
ändå har lite stuns – i cirka 30 minuter. Lägg över
päronen i en väl rengjord glasburk (det är snyggast
så men det går förstås med en gammal bigpack-låda
också).
Koka nu ihop lagen på stark värme utan lock tills
det bara är 4 dl kvar. Skumma ytan, ta kastrullen
från värmen och tillsätt sherry, vaniljsocker och
Atamon. Slå lagen över frukten och förslut genast.
Låt svalna och förvara kallt. Päronen är godast efter
1–2 veckor så om du kan – håll dig!

med lingon:
6 dl vatten
8 dl strösocker
ca 1 1/2–2 liter lingon
2 kanelstänger
1 1/2–2 kg skalade päron i klyftor

Koka upp vatten, socker, lingon och kanel och i med
päronen. Låt sjuda i ca 30 minuter. Ta upp päronen
och låt lagen koka ordentligt på egen hand ett tag.
Antingen silar du bort lingonen eller har dem kvar
– det är kanske snyggare utan men det är smaskigt
när de är med. Ja, sedan förvarar du päron och lag i
en snygg glasburk!

med ingefära:
1 liter vatten
8 dl strösocker
2 kanelstänger
5–8 bitar torkad eller färsk ingefära
1 1/2–2 kg skalade päron i klyftor
Koka upp vatten, socker, kanel och ingefära (som du
bankar till rejält och skär i lagom stora bitar). Lägg
i päronen och koka, koka. Upp med päronen och
låt lagen stormkoka ett tag. Sila bort ingefäran och
kanelen. Häll lagen över päronen och fyll på burkar.
Låt det sedan stå där och vara snyggt och gott i
några fina glasburkar.