Tänk på söndagsmaten redan på lördagen.

Det här är nog världens godaste gryta, men är den snygg? Nej! det är den inte. Men det är som med folk i allmänhet. Man skall inte döma hunden efter håret, eller boken efter omslaget. Den här grytan blir dessutom godare om den får stå till sig en dag. Så gör söndagsmiddagen redan idag på lördagen och servera den antingen med stompade rotsaker eller med breda nudlar, självklart med gröna bönor eller broccoli.

Här kommer receptet, en smula inspirerat av Julia Childs,

Boeuf Bourguignon med tillbehör

Julia Child, en amerikan som vurmade enorm fabless för det franska köket var en mästarinna på just Bouef bourgion. Och vi erkänner utan hymmel att denna gryta är djupt inspirerad från henne, vilket gör denna till den godaste bourgion som uppbringas kan.

800 – 1000 gram högrev eller fransyska

smör att steka i

280 gram bacon eller rökt sidfläsk

2 morötter i bitar

2 skivade gula lökar

7 dl fylligt rödvin (gärna samma som serveras till maten sedan)

ca 7 dl mörk oxbuljong

3 msk tomatpuré

4 krossade vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

2 lagerblad

salt och svartpeppar

(finhackad persilja till serveringen)

 

Nu skall alla kökets apparater användas ( lägg undan extra pengar för elräkningen…)! Brassa upp ugnen på 175 grader,

sedan behöver du en stekpanna som står på hög värme och en gryta som

står på låg värme. Puh. Skär köttet i 5 cm stora kuber, torka av dem en

smula och fräs dem sedan i stekpannan och smör så att köttet får en fin bryn yta. Bryn lite kött i taget, det blir utan tvekan bäst så. Det kött som är klart får hoppa ner i grytan. När allt kött blivit brynt och ligger i grytan, fräser du

morötter, vitlöksbitar och lök. Ner med dem i grytan också. Bra jobbat! Tomatpuré mår alltid bättre av lite värme

så kläm ut purén i ensam stekpanna och häll sedan på lite av oxbuljongen.

Vispa ur all köttsmak och häll ned spadet i grytan.

 

Nu kan du ta undan din stekpanna för ett tag och koncentrera dig på

grytan. Häll i resten av oxbuljongen, och fyll sedan på med vin så att

det täcker köttbitarna. Krydda och rör om, allra överst lägger du

lagerbladen och sedan på med locket. In i ugnen i 3 – 4 timmar. Titta

till grytan lite då och då och se till att det finns tillräckligt med

vätska i grytan, fyll på med buljong och rödvin om det behövs. När 3

timmar har gått så tugga lite på en köttbit, den skall falla isär i din mun.

 

Under tiden du väntar på att grytan skall bli klar fiffar du med

tillbehören.

 

Mörkbräserade smålökar

18-24 småsteklökar

smör

4 msk oxfond

ca 0,5 dl vatten

salt och peppar

 

Fräs löken i en het panna i smör, rör pannan hela tiden och se till att

lökarna får en jämnbrun färg. När de flesta har blivit vackert bruna så

häller du på oxbuljong, så får det koka tills vattnet dunstat bort.

Smaksätt med salt och peppar, nu kan lökarna stå och vänta på grytan.

Brynta champinjoner

450 gram champinjoner

1 finhackad vitlöksklyfta

smör

salt och peppar

 

Gör rent svampen och dela den i mindre delar, fräs vitlöken och svampen

i smör tills den får vacker ljusbrunfärg. Smaksätt med salt och peppar

och låt svamparna stå och vänta på grytan.

 

Potatis- och palsternacksmos med vitlöksdoft

1 kg skalad potatis i småbitar

300 gram skalad palsternacka i bitar

4 skalade vitlöksklyftor

salt vatten

2 dl mjölk

1 rejäl klick smör

Salt och peppar

Koka rotsakerna och vitlöken i det salta vattnet tills de är mjuka

och lättmosade. Häll av vattnet och ta fram din potatispress. Ner med

mjölk och smör i kastrullen, låt smöret smälta i mjölken. Pressa ned varenda liten potatisbit rakt ned i den varma mjölken, rör

runt tills du har ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med mos och toppa den med lök, champinjoner och hackad persilja. Smaklig spis!

En reaktion på ”Tänk på söndagsmaten redan på lördagen.”

Kommentarer inaktiverade.