Bli vän med din risotto!

Sist jag pratade om Risotto så kom frågan igen. Är det inte svårt att göra, är det inte krångligt, tar det inte lång tid? Jag kan ärligt svara NEJ på alla de frågorna. Det är inte det minsta svårt eller krångligt. Det tar lite tid och du behöver vara en god kompis. D.v.s stå och småprata vid spisen med din vän risotto i ungefär 20 minuter. För att den skall bli smarrig kräver den sällskap och buljong, men om du har ett gott glas vin i handen kan du lätt som en plätt röra lite i pannan då och då så blir riset nöjt och gott! Här kommer receptet på en gul variant med saffran i, men du kan byta ut saffranet mot t ex: svamp, rårivna rödbetor, sparrisknoppar eller något annat smaskigt som du är sugen på. Go ahead be a Risotto-friend!

Risotto Milanese

4 dl risottoris (heter carneolo eller aborio bla Saltå kvarn har en bra variant)

2 pkt saffran (1 gram)

1 dl vermouth (eller torr sherry)

drygt 1,3 liter varm hönsbuljong

1-2 finhackade vitlöksklyftor

1 finhackad medelstor gul lök

en bit smör (typ 25 gram)

lite olja

2 dl finriven parmesanost

salt och nyriven peppar

Börja med att läsa igenom receptet och förbered alla moment, lite proffsigt så där i små skålar vid sidan av spisen. Smält smör i en het panna, lägg i lök och vitlök och låt dem bli glansiga och mjuka) Lägg i saffran och ris och låt riset får glans och färg över sig. Nu skall du hälla i vermouthen, det kommer att fräsa och all alkohol kommer att dunsta bort. När all vätska har dunstat så sänker du värmen till medelvarm och häller i lite av buljongen, ca 2 dl, rör om och låt vätskan dunsta. Sedan fortsätter du så tills all buljong är slut. Smaka lite på riset, det skall vara mjukt med en pytteliten kärna i (tycker iallafall jag – men, som vi har sagt förut, SMAKEN ÄR SOM BAKEN. Och du kanske gillar lite mer kärna i ditt ris, eller absolut ingen kärna alls)

Det enda som är viktgt och riktigt är att det skall bli gott så smaka av och när du är nöjd. Drar du risotton av värmen, rör ned parmessanosten en liten knopp smör, nymalen peppar och eventuellt en nypa flingsalt. Sist men inte minst strör du över lite Gremolata dvs 0,5 dl finhackad persilja som blandas ordentligt med 1-2 fin finhackade vitlöksklyftor och rivet skal från 1 citron.

Servera och njut t ex till OssoBucco eller med lite färska räkor på toppen.