Fredagsmys? Jajamen!

Fläskfilé al tonno

Ja, det här kan ju låta lite galet och maniskt. Men det är faktiskt gott att avnjuta sin fläskfilé med en krämig tonfisksås. Nästan alla italienare gör det med glädje om fredagarna, då kan väl vi också göra det?

600 gram fläskfilé

1 kg potatis i tunna skivor

2 citroner

4 msk majonäs

2 dl vatten

2 msk oxfond

2 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

smör och olja att steka i

1 burk tonfisk i olja (jag valde så klart den som är delfinsäker)

salt och peppar

till garnering

oliver, fårost, grillad paprika, festkapris, dill och flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i ultratunna skivor, lägg dem i en ugnsfast form, salta, peppra och ställ den åt sidan ett tag. Riv en av vitlöksklyftorna samt skalet från en av citronerna och sprid ut raffset på en skärbräda. Putsa filén och  rulla den sedan i citron- och vitlöksraffset. Ställ en stekpanna på hetaste plattan, i med en klick smör och en liten skvätt olja. När smöret slutat väsnas slänger du ned filen och låter den få fin färg runtom. Tag upp filen och lägg den i den formen med alla potatisarna. Salta och peppra filen och ställ in den tillsammans med potatisen i ugnen i ca 20 minuter eller tills den är genomstekt men med en ljusrosa kärna. Under tiden du väntar på det gör du såsen. Häll vattnet i stekpannan, vispa runt, sänk värmen och låt den stå för små puttring ett tag. Mixa tonfisk, majonnäs, oxfond, vitlök, raspet från 1 citron och olivolja till en sås. Späd med köttspadet som står och väntar i stekpannan, tills du får en lagom tjock sås, den skall vara rinnigt klafsig, lite som filmjölk. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. När köttet är klart skivar du det i tunna skivor, lägger upp dem på ett fat och häller såsen över,  garnerar snyggt med alla tillbehör och serverar med den ugnsstekta potatisen. Mangiare!