Laga på tallrik

Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott! Är det inte så det skall vara på en fredagkväll. Det tycker i allafall jag och provade att göra en Tallrikslagad lax som jag fick tips om via Twitter. Jag gjorde så klart om den så att den blev som jag ville ha den. Till lax vill jag ha en mix av sötma, syra, sälta och hetta. Tänk bara på att köpa lax som är snäll mot naturen.

Tallrikslagad lax på mitt sätt för en person

Du behöver en tallrik eller en keramikform som tål att stå i het ugn.

4-6 tunna skivor färsk lax. (den bör ha varit fryst innan du serverar den eftersom du kommer att äta den ”raw like sushi”)

Sätt ugnen på 225 grader och ställ sedan in tallriken. Låt den stå där medan du skär din lax i tunna skivor och förbereder dressing och grönsaker.

När tallriken är ultrahet – tog ungefär 15 minuter i min ugn – så tar du ut formen och lägger laxskivorna på den heta tallriken och häller sedan över dressingen. Låt det hela pysa en liten stund och strö över granatäppelkärnorna, servera sedan med ruccola och avokado.

Dressing

saften från 1/2 citron

2 msk vitvinsvinäger

4 msk god olja (jag använde en gudomlig olivolja med limesmak)

0,5 – 1 röd chili finhackad

en näve finhackad gräslök

salt

peppar från kvarnen

ev en nypa socker

Vispa ihop vinäger och citronsaft, rör ned oljan och krydda sedan med chili, salt, peppar och eventuellt en liten nypa socker.

Till servering:

en näve ruccola

1/2 avokado i bitar

kärnorna fr ett halvt granatäpple

Blanda ihop ruccola och avokado och banka ur kärnorna ur granatäpplet.