Med mördeg kan man göra massor av gottis.

Under hösten har jag varit och bakat på TV4s Nyhetsmorgon och sist gjorde jag mördeg och snackade om småkakor på lite olika sätt. Jag fick lite deg med både choklad- och vaniljsmak. Det blev en vacker och god fruktpaj med päron i. Päron är gott till så mycket, smakar himmelskt med mandel i alla former. Päron och vanilj är också en hit, men det jag gillar bäst är päron och citron. Citronen balanserar det söta päronet på ett utomförträffligt sätt. Prova så får ni se!

Päron- och citron i vanilj- och chokladpaj

Först mördegen (som räcker till minst 2 pajer)

Ingredienser

1 dl socker
200 g smör
6 dl mjöl
1 st äggula
Ev. smaksättning så som 1 tsk vaniljsocker eller 0,5 dl kakao

Tips

Den här degen kan man använda till en massa olika sorters kakor. Jag mixar kallt smör med socker och mjöl i min hushållsassistent tills det blir en massa smulor. Rör ned äggulan och din eventuella smaksättning, häll sedan ut smulorna på en bänk och knådar ihop en fin blank deg.  Jag delade min deg i två delar innan jag smaksatte den, hälften med vanilj och hälften med kakao.

Det här sättet att göra mördeg med hjälp av en assistent är bra för då blir inte smöret så varmt, det gör att kakorna är lättare att baka ut, och de smälter inte ut och håller formen bättre.

Om du vill kan du nu rulla in den färdiga degen och lägga den i kylen i minst en halvtimma. Den håller sig i en vecka i kylen ordentligt inplastad och i frysen lite längre.

Fyllning

6-8 stycken ganska stora päron som du skalar och skär i klyftor

rasp- och saft från 1 citron

några nypor sockor (beror lite på hur söta dina päron är)

15 gram smält smör

Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och låt den stå där och gosa i hop sig tills pajskalet är klart.

Kavla ut pajdegen så att den blir 0,5 cm tjock. Det går lättare att kavla mellan två stycken vaxade smörpapper. När din deg är tillräckligt tunn så drar du bort det ena pappret och lägger degen i din smorda pajform. Jag använder en i keramik, men du gör som du vill.

Se till att degen ligger lite över kanten så att den inte sjunker ned när du bakar av den. Nu skall pajformen in i ugnen i 200 grader i 10 minuter så att botten blir spröd och god och inte soggar ihop sig utan päronen.

Under tiden kavlar du lite mera mördeg och skär långa remsor av den, jag valde att använda både vanilj- och chokladdeg. Ta ut pajformen och lägg i päronen, antingen huller om buller eller så lägger du dem i ett snyggt mönster. Sedan trixar du på mördegsbanden, jag lade dem omlott, varannan brun, varannan vit. Det blev ganska fint. Garnera eventuellt med riven vit choklad och mandelflarn och ställ sedan in pajen i ugnen i 30 minuter eller tills päronen blivit mjuka och fått lite färg.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.