Välfyllt skafferi

I år försöker jag med alla medel att intala mig att hösten är härlig, att luften är hög och full av syre, att mina kinder blir rosarosiga av den friska luften. Att löven är vackra och skogen full av godsaker som jag kan sylta och safta.

Men jag tror faktiskt att jag håller på att bli till en björn, jag vill bara lägga mig djupt in i sängen med minst två täcken över mig. Med raggsockor och yllepyjamas. Burr vad det är kallt och otrevligt.

Det enda som kan få mig lite lycklig är att det är så härligt med alla äpplen och all svamp. Häromdagen fick jag en massa goa lingon som jag skall koka lingonsylt på. Samma dag hittade jag en hel dröse med tomater som såldes billigare för att de var lite tryckskadade och mjuka. Perfekt tänkte jag då kan jag göra massa gott av dem också. Egen ketchup, min urgoda tomatsås  och de långsambakade tomaterna som ni fått recept på tidigare.

Sen kokade jag lite marmelad och sylt också när jag ändå var i farten 🙂 men de recepten får ni vid ett annat tillfälle, här kommer ketchupen:

Gör din egen (gul, röd, orange och röd)

Färgen på kechupen är beroende på villken färg du väljer på dina grönsaker

Jag gjorde min på gula och orange tomater. Den här kethcupen blir lite lösare än den som du köper på affären men å andra sidan slipper du massa tillsatser och jox.

Drygt  2 kilo tomatkött, finhackade

2 stycken stora paprikor hackade i bitar (i samma färg som tomaterna)

2 stycken finhackade gula lökar

10 stycken pressade vitlöksklyftor

2,5 dl vinäger (vit om du gör gul ketchup och röd om du gör mörkare kethcup)

saften och skal från halv citron

1 3/4 dl socker

0,5 tsk salt

2 tsk bruna senapsfrön

1 msk korianderfrön

1 msk svarta pepparkorn

1 tsk hela nejlikor

några hela stjärnanis

2 hela kanelstänger

6 cm färsk nejlika i småbitar

Lägg de hackade tomaterna utan kärnor i en stor kastrull. Fyll på med paprika, lök, vitlök, hälften av vinägern, citronjos och skal och koka på medelvärme tills alla grönsaker är mjuka och ordentligt kokta. Det tar ca 15-20 minuter. Häll över soppan i en mixer och mixa till en helt slät pure. Häll tillbaka pureen i kastrullen och tillsätt socker och resterande vinäger.

Nu till kryddorna. Tag fram en bomullsnäsduk och lägg kryddorna på mitten. Knyt ihop med ett steksnöre och lägg ned kryddknytet i tomatmixen. Nu skall tomatröran koka sakta tills den har tjocknat. Det tar cirka 1 timme på låg värme. Var försiktigt så att den inte bränner i botten.

Häll upp den färdiga kethucpen i väl rengjorda burkar och låt den svalna ordentligt innan du ställer in dem i kylskåp eller kallt skafferi.