Schnitzel på vårt sätt!

Jag tror att man kan säga att Schnitzel är Centraleuropas nationalrätt, den görs av olika sorters kött allt ifrån gris, kalv och kyckling, med olika sorters fyllning och med olika sorters tillbehör. Det som är specifikt är att det är tunt urbankat kött som är fyllt och dubbelpanerat.

På bilden ser ni min favorit, Schweitzerschnitzeln, som är fylld med skinka och ementhalerost. Jag gillar när osten smälter mellan de frasiga köttbitarna och så lite salt av skinkan. Någon sorts frasig stekt potatis och så lite sky på så är man hemma sedan. Vi svenskar har snitsat till det lite extra och serverar alltid med ett smakfullt garnityr, citronskiva där en liten sardellfilé rullar sig runt en kapris.

Men här kommer en variant på Husmorsornas vis, mumsig, frasig och självklart med den smälta osten, men med tomatsås i stället för sky:

Schnitzel Amore

8 tunna skivor kyckling (finns att köpa färdigskivad)

200 g majsgryn (polenta)

1 ägg

salt, socker, svartpeppar

olivolja

 

Tomatsås

smör

500 g krossade tomater

1 kruka basilika

5 vitlöksklyftor, först bankade och sedan grovt hackade

2 nypor chiliflingor

salt

socker

 

Garnering

8 skivor mozzarella

1 näve gröna oliver, grovt hackade

oregano

Börja med att brassa upp ugnen på 200°. Sedan är det bara att hugga i med tomatsåsen. Eller ja, hugga och hugga, det är hur lätt som helst. Ner med vitlöken i det fräsande smöret. Rör om och insup denna fantastiska doft! Blunda, och du tror du dig stå i ett italienskt kök med smattrande vespor utanför fönstret. I med resten av ingredienserna och låt det puttra under lock på svag värme, medan du tar itu med kycklingen. Doppa dina tunna skivor kyckling i ägget (som du vispat ihop med lite salt, peppar och socker) och efter det doppar du dem i polentan, så att grynen verkligen täcker hela biten. Stek schnitzlarna i olivolja, ett par minuter på varje sida, och låt dem sedan rinna av på lite hushållspapper. Prima! Nu är maten snart klar, håll bara ut lite till. Lägg schnitzlarna i en ugnsfast form, strö på lite salt och oregano. Sedan snajsar du till det genom att placera en rejäl bit mozzarella på varje schnitzel. Snyggt! Pytsa över tomatsåsen, strössla på oliverna och skjuts in i ugnen i ca 10 minuter (osten ska hinna smälta). Servera med pasta, amore, opera och en riktigt god grönsallad. Prego.