Fredagsmys i december.

Nu när det lackar mot jul, tycker jag att du skall försöka klämma i dig så mycket saffran som du bara kan. Förra veckan var det Lucia och jag hoppas innerligt att du käkade lussebullar som besatt. Den här veckan kan man förgylla fredagen med en smarrig Risotto Milanese. Här på bilden har jag har toppat min med smörstekta pilgrimsmusslor, lite räkor och vitlöksfräst spenat, i receptet tipsar jag om att toppa med Gremolata. Vilket som är gott och det där med topping gör man ju lite som man vill med.

Havets Risotto med Gremolata

Risotto

1 hackad schalottenlök

2 msk smör

½ g saffran

1 ½ dl arborio- eller avorioris

½ dl torr vit vermouth eller torrt vitt vin

2 msk kycklingfond

5 dl vatten

½ dl riven parmesanost

50 g pilgrimsmusslor

50 g laxfilé i bitar

50 g skalade räkor

Gremolata

2 finfinfinhackade vitlöksklyftor

½ dl finfinfinhackad persilja

rivet skal ifrån ½ citron

Blanda alla finfördelade gremolataingredienser i en liten skål. Sedan börjar du med risotton.

Fräs löken mjuk i smör i en stor kastrull. Tillsätt saffran, ris och låt riset bli härligt gulglansigt. Pytsa i vermouthen och låt alkoholen fräsa bort (sorry, fredag och allt). Späd med fond och vatten i omgångar under evig omrörning (sedan kan du stoltsera med dina risottomuskler!). När risotton är färdig (och dina armar är helt slut) ska den vara som en lös gröt. Blanda i parmesan, salta och peppra .Vid sidan om fräser du pilgrimsmusslor och lax i smör, saltar och pepprar och lägger i fina högar tillsammans med räkorna på den goda, gula risotton som du till sist strör gremolatan över. Mums!

Lycka till!

Anette

2 reaktioner på ”Fredagsmys i december.”

Kommentarer inaktiverade.