Jultips nr 4

Om man som jag älskar semlor och inte har någon lust att vänta till efter fastan, kör man loss och gör saffransemlor. Jag lovar att det är urgott!

 

SAFFRANSSEMLOR

Dessa semlor är underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsindoftande mandelmassan. Mmmm.

Degen:
4 pkt saffran (2 gr)
2 kork Cointreau
(eller annan apelsinlikör)
300 g smör
1 liter fingervarm mjölk
2 pkt jäst för söta degar (100 g)
2 dl kesella (rumsvarm)
4 dl strösocker
2 ägg (rumsvarma)
2 tsk salt
Ca 4 liter vetemjöl

Fyllning:
200 g mandelmassa
Rivet skal och saft av en apelsin
50 g rostade mandelspån
Några matskedar kanderade apelsinskal
2 dl ovispad grädde
Lite brödgröp

Till servering:
Vispad grädde
Florsocker

Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra! Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk.
Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.
Låt bullarna svalna och skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle och blanda ihop fyllningen. Som sedan ska bo i det lilla hålet. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät.