Middagstips till nyår!

kokbokstonfisk

Om man lyckas hitta färsk tonfiskfile som är MCS-märkt, t ex albacor eller skipjack så kan man göra den här utomförträffligt goda rätten. Jag brukar servera en smarrig tryffelrisotto till och så ett mjukt rött vin t ex från piemonte.

Grillad tonfisk med tomat och dillvinägrett

200 g körsbärstomater

1 msk olja

1 msk balsamvinäger

salt och peppar (och en nypa socker)

1 liten finhackad schalottenlök

2 finhackade vitlöksklyftor

4 msk finhackad dill

skalet från 1 citron

½ dl chilisås

4 msk rödvinsvinäger

6 msk fin olivolja

4 skivor färsk tonfisk

flingor av parmesanost

Sätt ugnen på 200 och lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form. Häll över olja, balsamvinäger, salt och peppar (en liten nypa socker förhöjer smakerna). Låt tomaterna gå i ugnen i ca 20 minuter   eller tills skinnet blivit lite skrynkligt. Ta ut dem och ställ dem åt sidan.

Nu till vinägretten. Hacka lök, vitlök och dill blanda med citronskal, chilisås och rödvinsvinäger. Vispa ordentligt och blanda sedan ned tomaterna med sitt spad, oljan, salta och peppra.

Nu grillar du tonfisken. Låt fisken steka eller grilla i ca 3 minuter på varje sida, salta peppra, riv lite citronskal och häll lite olivolja över på varje sida. När den är färdig lägger du upp den på en tallrik och skedar grillade tomater och vinägrett över. Hyvla över parmesanost och servera med tryffelrisotto och rucola.

Gott slut!

2 reaktioner på ”Middagstips till nyår!”

    1. Vad bra! Min favvo är tonfisken, men det är lite svårt att hitta MSC-märkt dock. Den som letar skolen finna 😉

Kommentarer inaktiverade.