Arg eller häftig pasta

IMG_1134När man googlar på All´ arrabiata som den här pastan heter så får man reda på att ordet arrabiata betyder arg. Och om man gör som man skall och inte snålar på kryddorna så är smaken riktigt het och häftig. Prova att göra den här exakt efter receptet om du tycker den blir för stark så späd såsen med lite grädde eller creme fraiche så blir den mildare.

450 g penne rigate (alltså räfflade penne pasta som suger åt sig såsen så bra)

1 dl finhackade / krossade tomater

1  finhackad gul lök

4 finhackade vitlökar

en rejäl skvätt riktigt god olivolja

2 msk tomatpure

½ – 2 tsk chiliflakes (som du mortlar innan du fräser dem)

Salt (eller mosade 1-2 sardeller i olja)

Färskriven parmesan

Ev. persilja till dekoration

Ev 100 g bacon, skivad i tärningar eller strimlor (men helst inte, den här rätten är veggo i orginal och godast så)

Koka upp en kastrull med ordentligt saltat vatten, men lägg inte i pastan riktigt än. Nu skall du göra såsen, fräs lök, vitlök och chilipeppar i en skvätt av olivoljan på svag värme tills det har blivit mjuka och fått lite färg, se till så att vitlöken inte blir för mörk, då blir den bitter, låt även tomatpuren fräsa en liten stund i oljan så får du fram den där söta goda tomatsmaken. (om du vill ha bacon i så slänger du ned det i pannan också och låt det småsteka i en fem minuter) Tillsätt sedan tomaterna och om du vill mosar du ned sardellerna (de har en vansinnigt god sälta), låt sedan rätten stå och puttra på låg värme innan pastan kokas, gärna en 15 minuters tid, så såsen uppnår den rätta konsistens och intensiva smak.

Smaka av med svartpeppar från kvarnen och ev lite salt, beroende på om du har använt sardeller eller ej. Rör ner en skvätt olivoljan till i såsen. Blanda sedan pastan med såsen ordentligt och servera rätten med en rejäl näve riven parmesan och ev. lite pesilja som dekoration.

Buon appetito!

5 reaktioner på ”Arg eller häftig pasta”

Kommentarer inaktiverade.