Back stage med Fredrik!

torskopepparrot

Ibland händer det, just idag är en sån dag för jag ska få laga mat med Fredrik Eriksson på   Långbro värdshus. Vi är några matbloggare – eller Foodies som vi också kallas vi som är totalnördiga när det gäller mat 😉 – som skall få äran att vara med ”back-stage” och laga skrej.

Skrej är en sorts torsk från norra Norge som är MSC-märkt. Vi skall först få se hur Fredrik tänker när han lagar fisken, och sedan lite längre fram skall jag lägga upp min variant av skrej här på bloggen. En jury som består av bl a Fredrik bedömmer bloggarnas olika rätter och sedan får vi se hur det går för mig. Håll gärna tummarna, HÅRT! För jag vet att jag har ganska hårt motstånd!

Här är länken till ett recpet med skrej som Emma och jag hade i vår kokbok, och som jag publicerade förra veckan. Gott och vardagsfräscht!

och här nedan får ni ett av mina favoritrecept på torsk. Ibland är det allra enkla det allra godaste!

Rimmad torskrygg som får dig glad och trygg (från boken Fredagsmys)

2 bitar fiskfilé (eller någon extra om ni är riktigt hungriga)

salt

peppar

en bit färsk pepparrot

1 dl skalade räkor

50 gram smält smör

1 dl finhackad dill

kokad potatis

Om du har fryst fisk så tinar du fisken och lägger den på en ugnsplåt och saltar med ungefär 0,5 tsk salt per filé. Låt fisken stå i 15 minuter i rumstemperatur med salt på magen. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.

Peppra och sätt in fisken i ugnen i 15-20 minuter (känn med en sticka i fisken, om stickan inte fastnar är fisken klar)

Under tiden du väntar på att fisken skall bli klar river du färsk pepparrot, häller upp några räkor i en skål, smälter smör, hackar dill och kokar potatis. Servera fisken med dessa tillbehör, jag lovar det är en himmelsk upplevelse.