Frasig torsk med gott till!

femtefrasigtorsk

Fisk är ett känsligt kapitel och jag har skrivit om det förr, men det tål att upprepas. Tänk på vilken fisk du äter, se till att den är MSC märkt så gör du gott för vår värld. Idag får jag en bit Skrej som är en typ av vandrande torsk som lever i Beringshav.

Den första rätten jag tänker göra med Skreien är en frasig rätt med god mayo och ett mos. Det blir lite som en variant på fiskpinnar, men med godare fras och nyttigare sås. Prova det är inte det minsta svårt utan bara gott.

Torsk med frasigt täcke!

800 gram torskfiléer

200 gram grovt bröd

skalet från en citron

skalet från en lime

3 st vitlöksklyftor (rivna)

200 gram smält smör

salt

peppar

Riv brödet och lägg smulorna i ugnen i 10 minuter i 200 grader. Mortla dem till mindre smulor och blanda med riven vitlök, citron, och limeskal, smält smör, salt och peppar. Ställ smulorna åt sidan en stund och koncentrera dig på fisken. Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form, salta och peppra. Strö sedan smulorna över fisken och toppa med några nypor smör. Lägg ett folie ark över och låt torsken gå i 200 grader i 20 minuter. Ta av folien och låt smulorna få lite krispig yta i ca 10 minuter. Sedan är den klar att servera!

Under tiden gör du väntar på fisken gör du tillbehören.

Rotsaksmos.

3 skalade morötter

1 skalad palsternacka

10 skalade potatisar

4 msk smör

0,5 dl grädde

salt och peppar

Skär alla rotsaker i mindre bitar och koka i saltat vatten till alla bitarna är mjuka och genomkokta. Häll av vattnet och pressa rotsakerna i en potatispress, koka upp grädde och smör och häll det över de pressade rotsakerna smaksätt med salt och peppar och vispa runt så att det blir ett fluffigt och gott mos.

Majo-Verte!

2 dl av majonnäs

2 dl turkisk yoghurt

en knippe gräslök

en knippe persilja

en näve babyspenat

en skvätt olja

en liten skvätt vitvinsvinäger

salt

peppar

Mixa alla ingredienserna i en mixer till en slät sås, smaksätt med salt, peppar och kanske lite extra vinäger. Låt sedan såsen stå en stund så att smakerna gottar ihop sig tills resten av maten är klar.

Tomat & Romansallad med rödlök

3 st tomater

en halv kruka romansallad

2 små rödlökar i skivor

olja

balsamvinäger

salt

peppar

Skär tomater, lök, och sallad i lagom stora salladsbitar blanda häll över olja och vinäger. Salta, peppra och ÄT med gott samvete!

 

3 reaktioner på ”Frasig torsk med gott till!”

    1. Fisken som vi pratade om kommer ut i morogn bitti, men jag mailar dig i förväg 😉

Kommentarer inaktiverade.