Fredag tillsammans no 1.

Fredagsbiffen!  (recepten kommer från vår bok Fredagsmys!)

biffmbea

När jag träffade Emma förstod jag att fredag var lika med ”biff med bea” Biffen får man så klart välja den man tycker bäst om, men på Emmas tallrik finna alltid bean, den otroligt vinägersyrliga tomatsalladen och de fritterade pommesarna.

Min familj blev överlycklig, när jag också anammade denna goda tradition, speciellt barnen. De älskar fredagarna när vi äter ”biff med bea” vi väljer nästan alltid en ekologisk entrecote, med mycket fett och vacker marmorering. Vi slår vår bea själv kryddar den med rosmarin och gör alltid ungsbakad potatis i tunna skivor till.

Så här gör jag:

1. Bralla först upp ugnen på 200 grader.

2. Köttet skall vara rumstempererat.

3. Pannan skall vara riktigt varm, nästan glödhet.

4. Lägg i en klick smör och en klick olja i pannan (de har olika egenskaper och hjälper till att få köttet perfekt).

5. Stek varje biff i 2 minuter per sida för att få snygg färg och stänga porerna, och lägg dem sedan på en ugnsplåt.

6. När alla biffar är stekta ställer du in dem i ugnen 200 grader i 7-10 minuter (tiden beror lite på tjocklek).

7. Pling, ta ut biffarna, smält en stor klick smör i stekpannan, och låt biffarna bada lite i det samtidigt som du saltar och pepprar.

8. Ställ biffarna på högkant i pannan som du drar av värmen (det gör att så lite av köttsaften som möjligt rinner ut) att vila i 1 minut medan du lägger upp dina tillbehör.

9. Servera, ät och njut!

Tillbehören:

Bea med rosmarin och brynt smör

Åh, detta är en totalt underbar variant på bea som vi råkade göra när smöret brändes och vi inte hade någon dragon. Tänk att ett misslyckande kan smaka så himmelskt gott.

3 äggulor

en liten finhackad gul lök

1+1 msk finhackad färsk rosmarin

1 dl vitvinsvinäger

250 g osaltat smör

salt och svartpeppar

Börja med att ta fram dina ägg, de skall vara rumstempererade! Mycket viktigt!

Lägg lök, hälften av rosmarinen och vinäger i en kastrull, reducera tills det bara är en tredjedel kvar.

Sila vätskan och låt den svalna. Smält smöret, låt det bli bärnstensbrunt och lukta nötigt (akta så att det inte tokbränns, bara).

Fixa ett vattenbad där du värmer äggulorna och vinägerblandningen under vispning. När det börjar blir krämigt så ropar du på en kompis som droppar ner det skirade smöret i äggblandningen. Tänk på att inte ha för varmt på då blir det äggröra (som i och för sig också är gott, men inte just här och nu).

Vispa hela tiden tills äggen och smöret binder ihop sig till en tjock, härlig sås. Krydda med salt, peppar och mer finhackad rosmarin.

Sedan serverar du din fredagsbiff med bea, ugnsbakad potatis av något slag och en fräsch och syrlig sallad.

Fredriks vintips:

Provenance Shiraz  
SB# 2094, Pris 129:-
Ett fruktdrivet vin med inslag av mörka bär, björnbär, plommon, örtighet samt kakao. I eftersmaken hittar jag viss anis samt välintegrerat fat.

Happy Friday!

 

2 reaktioner på ”Fredag tillsammans no 1.”

    1. Salladen på bilden är gjord som följer:
      Ruccola (några nävar)
      Körsbärstomater i klyftor eller halvor (en lite mindre näve)
      en finhackad rödlök

      vinegrette
      Blanda 2 msk balsamvinäger, 3 msk vitivinsvinäger, 1 tsk fransk senap, 1 tsk honung, svart peppar fr kvarnen, salt enligt smak,

      När allt ovan är väl blandat rör du ner 5 msk olja, och häller sedan dressingen över salldan och rasslar runt så att allt blir geggigt! Strö gärna lite parmesan över om du är på det humöret.

      Smaklig spis!

Kommentarer inaktiverade.