Fredag tillsammans no 2.

musslor

 

Musslor är väldigt enkelt att laga till, det enda man ska tänka på är att kasta alla musslor som inte är friska, samt att skrubba dem ordentligt.
Gör så här: Tvätta och borsta dina musslor noga. Är skalet skadat eller trasigt, så slänger du den musslan utan tvekan. Om en mussla är öppen, så knackar du lite lätt på skalet. Sluter sig musslan är den i prima form och kan ätas. Men om den fortsätter att gapa öppet – släng den!

Moules med sweetpotatoefrittar

och stingig aioli

Denna klassiker är som en riktigt bra roman. Man kan läsa den om och om igen, drömma om den, längta till den, vilja gifta sig med den. Ät den, sluka den, älska den.

Du behöver:
1 kg blåmusslor
1 klick smör
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 stor morot i bitar
några kvistar persilja
5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
3 msk fiskfond
salt

Sötpotatisfrittar:
2–4 sötpotatisar
rapsolja
flingsalt, citron

Stingig aioli:
2 st äggulor
2 msk pressad citron
2 dl rapsolja (eller annan smaklös olja)
chili efter smak
1 vitlöksklyfta
1 tsk sweet & sour-sås
svartpeppar och salt

Gör så här: Börja med aiolin, den kan du med fördel göra kvällen innan så att smakerna hinner sätta sig ordentligt. Mixa äggulor och citronsaft. Häll sedan i oljan droppvis samtidigt som du vispar som en tok, fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle, fortsätt vispa tills din aioli har blivit tjock och vit. Smaksätt med riven vitlök, sweet & sour-sås och så mycket chili som du vill ha. Salta, peppra och ställ kallt tills den ska ätas.

Frittar

Gör så här: Skala och skär sötpotatisen i lagom tjocka, långa bitar. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Kolla hettan på oljan, inte med fingret (aj, aj, AJ!) utan med en bit vitt bröd som du försiktigt lägger ner i oljan. Om den blir gyllene så är oljan tillräckligt varm. Då lägger du försiktigt ner frittarna och låter dem bada i oljan tills de är färdiga. Skölj och rengör musslorna enligt receptet på sidan 101.  Fräs lök, morot och vitlök i smöret, häll på vin, vatten och fiskfond i en stor kastrull och låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ordentligt i några minuter.
Servera musslorna i en djup tallrik med frittar och aioli. Ät med händerna!

Här har man både Moules att ta hänsyn till samt chilihettan i aiolin, inte helt lätt men helt klart en match för de klassiska Mosel eller Alsace vinerna.

Schoenenbourg Grand Cru Riesling
SB# 2116, Pris 115:-
Vinet som kommer från en av mina favoritväxtplatser i området uppvisar en härlig frukt fylld med gråpäron, gröna äpplen, mineraler och härliga inslag av mineraler samt citrusfrukt.