Fredag tillsammans no 3.

2012-09-14 19.36.54

Lamm med pesto och rödlöksmarmelad

(på bilden är det racks men det går lika bra med filé)

(receptet kommer från vår bok Fredagsmys)

Det kan finnas fördelar med att bli strandsatt på Kastrups flygplats. Som när Anettes man råkade ut för just detta, och blev tvungen att äta lite middag där. Vilken satans tur! För den middagen glömde han aldrig och inte vi heller, för den är totalt underbar. Det enda du måste tänka på är att börja med potatisen!

Potatisgratäng

1 msk smör till formen

1–2 pressade vitlöksklyftor

8 stora skalade fasta potatisar i tunna skivor

salt

2 dl mjölk

2 dl grädde

½ purjolök i skivor

peppar

1 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 200°. Smöra en ugnsfast form. Pressa vitlöken i botten. Häll potatisen i en kastrull och låt den sjuda i 20 minuter tillsammans med salt, mjölk och grädde. När du känner att potatisen är lagom mjuk så häller du upp den i ugnsformen och varvar purjolöken med just potatis.

Salta och peppra och blanda så att alla lager är kryddade. Strö över osten elegant och gratinera i ca 20 minuter eller tills ytan har vacker färg och konsistensen är fast och krämig.

Rödlöksmarmelad

3–4 msk olja

nymalen svartpeppar

1 tsk timjan

5–8 rödlökar i ringar (ca 800 g)

2 msk socker

2 msk balsamvinäger

2 dl rödvin

salt och peppar

Värm upp olja, peppar och timjan tillsammans – det gillar de. Blanda ner löken och låt den fräsa mjuk utan att brynas. Rör om då och då och låt det hela småputtra på svag och fin värme, mer som maj än augusti om du förstår. Tillsätt socker, balsamvinäger och vin och så får det sjuda i ca 20 minuter utan lock. Salta och peppra och låt svalna.

Lammfilé

600 g lammfilé

olivolja och en klick smör

1 exceptionellt tunt skivad vitlök solo (kinesisk vitlök)

2 tsk timjan

salt och peppar

½ dl vatten

1 dl grön pesto (till servering)

Fortsätt att ha ugnen på 200 grader°. Tag fram filén ur kylen så att den hinner bli rumstempererad innan den åker ner i pannan.

Sätt din stekpanna på spisen och höj till högsta värmen, i med olja och smör och så fort smöret tystnat så slänger du ned den tunt skivade vitlöken (bränn den för all del inte, då blir den bitter) och   fräs filén som skall bli snyggt gyllenbrun på alla sidor. Strö över timjan, salta och peppra under tiden du vänder filén.   

När filén är färgad på alla håll och kanter så tar du upp den från stekpannan, häller ½ dl vatten i pannan och vispa ur ordentligt. Häll skyn i ett ugnsfast fat, lägg filén däri och låt den gå i ugnen i ca 5-10 minuter. Vi gillar riktigt rosa kött och tar ut godingen efter 5 minuter. Känn och kika så att du får ditt kött som du vill ha det.   

Ta upp köttet,   skär det i fina skivor och lägg upp dem på tallriken eller ett snyggt uppläggningsfat. Drippla peston över det hela. Servera med rödlöksmarmelad och potatisgratäng.

Dryckestips från Fredrik Schelin:

http://www.lyxbloggaren.se

http://www.dinvinguide.se

 

Lamm är ett tacksamt kött att sätta vin till men peston och potatisgratängen blir ledande i detta vintips där jag har fallit in i Italien för två olika tips. Båda vinerna är eleganta med en mjuk tanninstruktur där örtigheten passar utmärkt till rättens tillbehör.

Skärmavbild-2013-01-17-kl.-06.43.27
Le Volte
Pris 159:-  SB# 32472  (Ornellaias tredjevin)

Ett medelkraftigt vin med en otroligt bra balans, jag finner toner av fat, kakao, pinjenötter, kaffe, cederträ, mörka bär, plommon, örtighet och I eftersmaken en viss kryddighet.
1624

Villa Antinori
SB# 2300, Pris 139:-
Ett runt och elegant vin med mjuka tanniner och frukt, här finner jag inslag av tobak, körsbär, cederträ, örter och balanserad fatkaraktär.