Fredag tillsammans no 4.

fjarderattenlaxokrabba

De här små rosa bollarna, brukar jag oftast bara sjuda i hummerfond och vatten, de är urgoda så också. Den här gången fräste jag dem i sesamolja och rullade dem i sesamfrön, det blir krispigt och gott. Och om du får några över så är de ap-goda kalla också!

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

Till de sesamfrästa lax- och krabbollarna

800 g  laxfilé

1 burk krabbkött (ca 150 gr)

1 hel röd chilifrukt

1 ägg

3 vitlöksklyftor

1  schalottenlökar

1 dl turkisk youghurt

1 skvätt fisksås

(ev en liten skvätt vatten)

svartpeppar och salt

sesamfrön

olja

1 l vatten (till kokningen)

Dressing

2 st finhackade vitlöksklyftor

3 cm riven ingefära

2 msk olja

2 msk heintz chilisås

1 msk tabasco

4 msk sweetchilisås

2 msk fisksås

2 tsk soya

Nudlar

600 g kokta och avkylda glasnudlar

2 tomater i tunna skivor

1 st scharlottenlök i tunna, tunna skivor

1/2 skalad gurka i små, små kuber (blir krunchigt o gott)

några kvistar koriander

Koka först nudlarna och kyl ner dem i kallt vatten. Ställ dem åt sidan.

Mixa alla bollsingredienser till en slät, rosa smet. Koka upp 1 liter vatten, ner med en stor nypa salt där.payday loans Smeten gör du små bollar av. Klicka ner laxbollarna i hummerfondsvattnet och koka dem i några minuter tills de är färdiga. Ta upp dem ur vattnet och låt dem rinna av en smula lägg dem sedan på ett fat med sesamfrön. Rulla så att bollarna är täckta av sesamfrön och lägg dem sedan i en het stekpanna med lite olja i. Låt dem få färg runtomkring. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ den åt sidan medan du skär nudelgrönsakerna i så tunna strimlor som du bara kan. Blanda sedan nudlar, dressing och grönsaker ordentligt och sedan lägger du på de små bollarna överst, dekorera eventuellt med ätbara blommor, eller lite extra Sweet and soursauce om du inte har några blommor (det hade inte jag!) Du vet väl att du kan äta alla orkidéer t ex? Snyggt och lite asiatiskt!

Det blev som vanligt inte en smula över när min hungriga familj hade ätit klart. De slukade allt jag serverade och slickade dessutom faten. Asiatiskt går hem här 😉

Här kommer vintipsen från Fredrik Schelin aka

http://www.lyxbloggaren.se
http://www.dinvinguide.se/fredrikschelin
Twitter: @SchelinFredrik

http://lyxbloggaren.se/fredag-tillsammans-4/

Veckans recept hittar du här: Sesamstekta lax- och krabb-bollar med stingiga nudlar

Här är hettan i rätten styrande i mitt vinval och jag går direkt på ett klassiskt val med riesling spätlese.
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese
SB# 5042, Pris 99:-
Ett halvtorrt vin med inslag av vinterpäron, druvighet, citrustoner samt avslut med toner av honung och aprikos.
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (nr 5042)
Om man hellre föredrar en kall öl så passar alltid en veteöl till heta rätter, och varför inte en klassiker

Franziskaner Hefe-Weissbier (nr 1687)
Franziskaner Hefe-Weissbier
SB# 1687, Pris 20,50:-
Här hittar jag en härligt balanserad brödighet blandad med torkade tropiska gula frukter, mogen citrus och nejlikor i avslutet.

Vilken fredag, köp dryck laga mat och njut nu av helgen tillsammans!
//Fredrik & Anette