Långsam vardagsmat.

2013-01-06 14.29.49

Gryta är ibland det godaste jag vet och så fort jag kan slänger jag ned massa gosaker i min, redan på morgonkvisten, ställer in den i ugnen på låg värme stänger luckan och glömmer bort det hela.

När det börjar dofta gott i hela köket, börjar jag duka, skära en sallad och fixa diverse tillbehör. Det brukar ta högst 20 minuter, kanske lite längre om jag vill göra det lite extra tjusigt och vika svanar av servietterna.

När jag ställer upp grytan på bordet så har köttet blivit så där trådigt så att man nästan inte behöver tugga. Smakerna gör små explosioner i gommen och det mysiga är att det oftast blir en lunchlåda till mig dagen därpå.

Om du är djärv så kör du igång din gryta på en vardag och har jordens godaste vardagsmiddag på en helt vanlig sunkig onsdag, men börja på helgen så du vet hur det funkar i din ugn. Du vet väl att ugnar är som vi människor, väldigt olika! Att 100 grader på en ugn kan vara nästan upp till 125 på en, och 70 på en annan.

Köttfärssås extravaganza multo bene

1 stor sats
Den här satsen lite annorlunda köttfärssås räcker till minst fyra
omgångar mat. Laga den när du ska äta spagetti
och köttfärssås och frys in resten och ta fram när
du ska göra fylld ugnspannkaka,
crêpes, pastagratäng, burritos eller lasagne.

1,2 kg nötkött i bitar (t ex högrev, eller ytterlår)

150 gram rökt sidfläsk i bitar (eller bacon)
4 finhackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor – minst
smör till stekning
2 burkar tomater på burk à 400 g (tryck sönder dem lite granna)
2 dl mango chutney
0,5 dl tomatpuré
2 dl chilisås
4 msk kalvfond och 6 dl vatten (eller rödvin om du gillar det)
oregano + salt och peppar
Stek lök och vitlök i lite smör och lägg åt sidan.
Fräs köttbitarna i omgångar och blanda sedan färsen
med lök och vitlök. Blanda i alla blöta ingredienser
(ja du vet, krossade tomater, tomatpuré, chilisås
och fond) och krydda efter smak.

Kör i ugnen på 100 grader i ca 4-5 timmar, men kolla lite då och då så att det inte kokar torrt i din ugn. Provsmaka när det har kokat klart för smaken förändras ju mer det kokar ihop. Servera med nykokt pasta och massor av parmesanost!