Mat enligt färgcirkeln

Rostad orange soppa

Under en period jobbade jag som lärare i grafisk form på ett mediegymnasium. En av mina kollegor åt alltid enligt färgcirkeln. Hon ville äta så många färger som möjligt vid varje rätt. Det var alltid vackert på hennes tallrik och jag tror att hon var den som såg gladast ut på lunchen. Mat efter färgcirkeln kräver att man har ganska mycket frukt och grönt på matsedeln. Därför behöver jag ditt tips. Hur gör du din bästa grönsaksrätt? och Vilken grönsak är din godaste?

Här får du ett recept på jordens godaste och orange rödaste soppa.

Anettes rostade soppa!

2  vitlöksklyftor

2 st röda paprikor delade på hälften

4 färska tomater i tjocka skivor

1 hackad gul lök

lite olja

1 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

4 dl vatten

2 msk kycklingfond

2 dl creme fraiche
salt och peppar
Eventuellt 1 dl hackad färsk basilika och lite fårost
Sätt ugnen på grill och dela paprikorna på hälften, lägg dem på ett bakplåtspapper med skinnsidan uppåt. Lägg även vitlöksklyftorna och tomatskivorna på samma plåt. Drissla lite olja över tomaterna och salta och peppra på tomaterna (obs! inte på paprikor och vitlök) Låt tomater, paprika och vitlök gå i ugnen i ca 10-20 minuter (paprikorna skall bli svarta på skinnet och tomaterna skall få lite yta.

Lägg de rostade tomaterna och vitlöken åt sidan och ta försiktigt paprikorna och lägg dem i en skål med iskallt vatten. Efter en liten, liten stund drar du bort skinnet ifrån paprikorna och lägger dem bredvid tomater och vitlök.

Sedan fräser du löken mjuk i lite olja eller smör, lägg i tomatpurén
så att den får fräsa ifrån sig smaken. Japp!
Häll på de rostade grönsakerna, tomatkross, vatten, fond och låt soppan
puttra ett par minuter. Mixa hela baletten, men låt det vara några tuggbitar kvar av grönsakerna. Blanda ned creme fraichen och krydda med salt och peppar och allra sist lägger du i basilikan och fårosten, servera!