Nu är det Skrei-tider!

skreilogo
En torsk som både är MSC-märkt och kvalitetsmärkt med Skrei-märket samt finns i stora bestånd är den norska Skreien. Skrei betyder skrida på norska och det är just det fisken gör. Varje år vandrar den för kärlekens skull från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. När torsken är framme vid Norska kusten är den som allra bäst. Skreien leker där under januari till och med april och det är bara under den här tiden som den får kallas just Skrei.
I Norge äter man skrei på alla hjärtans dag. Jag fick möjligheten att prova den i lite olika utföranden i förra veckan på Långbro värdshus. Det var så kart fantastiskt gott och roligt.

Jag och några bloggare till skall tävla lite granna, vi skall hitta på, och laga det vi tycker är det allra bästa vardags-receptet för Skreien. Jag har lite olika idéer som jag tänkte prova här framöver under kategorien Skrei.

Häng med vetja!

 

2 reaktioner på ”Nu är det Skrei-tider!”

  1. Ja, en god torsk kommer i många former och den bästa av den är just Skrei (leksugen torsk eller ngt sådant). Jag skulle dubbelpanera, äta med kokt potatis, på Norskt vis med skirat smör, lite knaperstekt bacon och lättkokta morötter. Lite ”Coleslaw” på sidan om, lite citronklyftor och en dillmajo gör inte ont heller 🙂

Kommentarer inaktiverade.