Soppa på torsdag.

Clawchowder

Tillbaka till vardagslunken, och tillbaka till ordning och reda. Soppa på torsdag och mys på fredag 🙂 Clamchowder som den här soppan heter är ett amerikanskt påfund, ett mellanting mellan gryta och soppa, och reds genom att den kokta potatisen avger sin stärkelse. Den kan vara antingen tomatbaserad eller mjölkbaserad men innehåller alltid någon sorts musslor eller fisk. Prova den här varianten som också blir lite rökig i smaken av baconet. Mumma på en torsdag.

Du behöver:
4 skivor bacon
en skvätt vatten
1 hackad gul lök
2 finhackade selleristjälkar
1 liten röd paprika, finhackad
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 stor riven bakpotatis
2 st lagerblad
3 stjälkar färsk timjan
1–3 msk färskriven pepparrot
salt och pepppar

Garnering:
persilja
musslor (se hur du gör rent dem och kokar dem gott i våra andra recept här intill!)
varmrökt lax

Gör så här: Börja med att fräsa bacon, lök, potatisrasp och selleri tillsammans med en liten klick smör. Inte tills det blir brunt utan bara mjukt och följsamt. Häll av fettet för att ösa på med musselbuljongen. Låt det bli varmt och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika. Låt det koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse, då blir soppan tjock och fin som sig bör. Det tar cirka 20 minuter. Om du tycker att soppan har blivit för tjock, späd den med lite mjölk.
Smaka av med riven pepparrot, salt samt peppar och servera din soppa rykande het med laxbitar, musslor och finhackad persilja.