Vitt vin och räkor = kärlek!

Foto av Jenny Grimsgård

Ja, vitt vin och räkor är kärlek, men om man nu vill utveckla det konceptet en smula, så kan man göra som min man gjorde för ungefär 24 år sedan. Man kan bjuda sin hjärtans kär (dvs jag ;)) på den här rätten. Jag kallar den för Jonas Raggarräkor för det är precis vad det är. Han ville något, bjöd på middag, det ena ledde till det andra, och vi är fortfarande gifta.

Om du redan är gift och bara vill underhålla kärleken, så är det här en fiffig rätt att göra, det är gott, det går fort så du får tid över till annat. T ex pussas, kramas eller duka fint, det är också kärlek!

Jonas Raggarräkor (jag har utvecklat den här rätten en smula sedan vi publicerade den i vår bok Husmorsorna the Ultimate köksalmacka)

500 g skalade räkor

3 st hackade paprikor (gärna i olika färg)

2 st pressad vitlöksklyfta

1-3 finhackade röda chilifrukter (beroende på hur hot du är)

1 burk crème fraiche

2-4 msk tomatpure

ev. 1 liten skvätt vitt vin

salt och peppar

klippt gräslök

Det här rätten serveras helst till ris, men det funkar bra med pasta också. Börja med det för själva räkröran går på ett kick. Skala räkorna, fräs paprika, och vitlök i lite smör och olja, det skall inte bli soggigt, när det är lagom fräsigt, så kluttar du i tomatpuren. Häll sedan på creme fraichen och eventuellt en liten skvätt av det vita vinet. Låt det hela bli varmt, smaka av med salt, peppar och chili. När riset eller pastan är klar så slänger du i räkorna i den heta såsen, strö över gräslöken och servera. Drick gärna vitt vin till!

Häpp!