Det är en härlig vecka som börjar idag.

På tisdag är det semmeldagen, och på torsdag är det alla hjärtans dag, sedan är det ju fredagsmys som vanligt och sen är det helg igen. Så härligt med så mycket att fira, eller hur. Jag tänker färg så på tisdag för att locka fram solen så blir det mina gula semlor, som är smaksatta med saffran och apelsin. På torsdag för att locka fram kärleken blir det rosa. Med tataki på salmalax och hallonmousse till efterrätt. Brukar du göra så, laga mat efter färg alltså?

semlagul

Gula semlor

4 pkt saffran, 2 gr
2 korkar Cointreau eller annan apelsinlikör
300 g smör
1 l mjölk, fingervarm
2 pkt jäst för söta degar, 100 g
2 dl kesella, rumsvarm
4 dl strösocker
2 st ägg, rumsvarma
2 tsk salt
4 l vetemjöl, ca
Vispat ägg till pensling
Fyllning

200 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal och saft
50 g mandelspån, rostade
1-31 apelsinskal, kanderade
2 dl grädde, ovispad
Lite brödgröp
Till servering Vispad grädde
florsocker

Gör så här

1. Deg
Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den.

2. Låt detta stå och lösa upp sig ett tag.

3. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra!

4. Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan.

5. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt.

6. Häll vätskan över jästen.

7. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet.

8. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg.

9. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk.

10. Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter.

11. Sätt ugnen på 175 grader.

12. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.

13. Låt bullarna svalna.

14. Skär sedan av ett lock på varje bulle.

15. Gröp ur ett litet hål i varje bulle

16. Fyllning
Blanda ihop fyllningen.

17. Den ska sedan bo i det lilla hålet.

18. Vid servering
Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket.

19. Sikta över florsocker och ät.

2 thoughts on “Det är en härlig vecka som börjar idag.”

  1. Har du gjort egen mandelmassa någon gång? Den de har på Brunkebergs bageri är extremt god.

    Jag har inte lagat mat efter färgtema men det vore bra att testa.

    1. Ja det har jag, det är lite pilligt men absolut värt det. En gång rostade jag mandlarna innan jag malde dem, det blev asgott!

Kommentarer inaktiverade.