Fredag tillsammans no 5

_MG_8849

Det här receptet är publicerat kokboken Din Matkasse, men även lite omarbetat i min bok om matlagning i CrockPot. Ursprungsreceptet har jag och Emma fått ifrån en av våra fin-fina blogg-läsare, MariaMonica! Vi har fiffat till det en smula för att passa våra smaklökar, som man alltid gör med recept. Men grunden är MariaMonicas, Tack och mums, säger vi!

Spättarullad med saffransås

6 rödspättafiléer

6 skivor rökt lax

1 tärning fiskbuljong

några skvättar vermouth

en halv fänkål i bitar

1 kuvert saffran

1 klutt tomatpuré

smör

(en skvätt vatten)

1 burk krossade tomater

2 dl grädde

1 röd chili, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 halv purjolök i bitar

1 näve dill, finhackad

Fräs chili, vitlök, fänkål och purjolök i smör och olja. Rör om, och sedan ner med saffran och tomatpuré. Låt allt blir härligt orangerött. Sedan pytsar du i vermouthen (en liten skvätt till kocken också, det kan pigga upp matlagandet på flera nivåer) och fräser bort alkoholen. I med en buljongtärning och tomatkrosset! Låt det hela koka ihop en smula och smaka sedan av med salt, peppar och kanske en nypa socker. När din tomatsås smakar mumma, häller du ner grädde och finhackad dill. Under tiden tomatsåsen puttrar på spisen kan du rulla ihop spättan tillsammans med laxen, till fina rulader. Lägg dem i en smord ugnsfast form och pytsa sedan över såsen och ställ in hela härligheten i ca 20–30 minuter [på vilken temperatur?] tills spättan är klar. Det kollar du genom att peta lite i fisken. Är den vit så är den klar, är den fortfarande lite genomskinlig och seg behöver den ett tag till i ugnen. Servera med kokt ris och gröna brytbönor.

Om du vill laga den här rätten i en CrockPot gryta så gör du exakt på samma sätt, förutom att du väntar med att hälla i grädden tills fisken är klar (det tar ca 3 timmar på hög nivå) Låt det hela bli varmt och servera som ovan, och drick som nedan.

Att dricka till:

Både rökighet och saffran så här gäller det att ha tungan rätt i munnen när man väljer dryck. Vinet som faller mig i smaken till både saffran och rök är en riesling som är torr men uppvisar härlig frukt.
Detta är även den perfekta drycken när du lagar maten så köp två flaskor.

Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822)
Leitz Eins Zwei Dry Riesling
SB# 5822, Pris 99:-
Klassisk riesling fylld med frukt, toner av nektarin, gråpäron, gula äpplen, härliga mineraler och ett citrusdrivet avslut.

Föredrar man så kan man alltid avnjuta en bra öl också och då gärna en öl med citrustoner och lite mer struktur.

Blanche de Namur (nr 1685)
Blanche de Namur
SB# 1685, Pris 19,90:-
En härlig veteöl med inslag av fruktighet, sur lie, brödighet och härligt mogen citrus.

Starta nu februari med att köpa drycken laga mat och njut nu av helgen tillsammans!
//Fredrik & Anette

6 reaktioner på ”Fredag tillsammans no 5”

 1. Det här hamnar i mina favoriter av recept! Fast jag bytte ut rödspättan mot laxfile istället men det blev nog lika gott ändå 🙂 Jag är nog lite sån ”man tager vad man haver” när jag lagar mat och byter lite här o där beroende på humör o innehåll i kylar o skafferi
  Tummen upp för det här!!

  1. Hurra! vad roligt, det är så kul när ni gör era egna varianter av mina recept. Jag har gjort det där i min CrockPot också funkar jättebra. Smarrig kombination av rökighet och saffran.

   1. Jag lindade in laxfileerna i baconskivor och fick fram en del rökighet på det viset 🙂 Tycket att lax på lax blev lite kaka på kaka där

    1. Smart idé, men prova någon gång med lax på vit fisk, det blir en annan sorts rökighet som faktiskt är riktigt god.

     1. Åhh ja det kan man ju göra 🙂
      Idag blir det rester från gårdagens långkok… Köttgryta deluxe lite inspirerad av soppan ovan.
      Sambon stönade av lycka igår när han åt middag så jag tror nog att den är helt ok idag med
      Gjorde en topping igår till grytan på grekisk yoghurt riven parmesan persilja salt o peppar som faktiskt blev kanongod att lägga ovanpå

Kommentarer inaktiverade.