Fredag tillsammans no 6

2012-10-26 19.38.43-2

Ibland åker jag till en asiatisk affär som ligger i ett industriområde i UpplandsVäsby och fyller på mina förråd av soya, fisksås, palmsocker och diverse kryddor. Senast jag var där så hittade jag udonnudlar. Jag älskar udon, för de är tjocka, mjuka och tar upp smaken av det de serveras med så bra. Jag köpte såklart ett par påsar! Det här blev min första rätt!

Udon nudlar med sesamstekt entrecote

1 liter mustig köttbuljong

1 gul lök, i klyftor

2 st entrecotes

4 vitlöksklyftor

några skvättar sesamolja

en liten, liten näve sesamfrön

6 cm färsk ingefära, i bitar

2 stjärnanis

1 kanelstång

2 msk farinsocker

2 msk fisksås

juicen från 1 lime

salt och peppar

Tillbehör

200 g udon nudlar, kokta enligt förpackningen

1 msk sesamolja

en bunt färska örter, t ex thaibasilika, mynta och koriander

2 dl färska böngroddar

2 schalottenlökar, fint skurna

2 fina morötter, skurna i tunna bitar

1–3 röda chilifrukter

limeklyftor

het chilisås

Koka upp buljongen tillsammans med soppingredienserna och låt den småkoka i 15 minuter. Skumma av ytan om det behövs, stek din entrecote i sesamolja och lägg den åt sidan ett tag för att vila, strö sesamfrön och krydda den. När buljongen och nudlarna är klara skär du den i fina portionsbitar. Dela upp tillbehören (använd de tillbehör som är färska och fräscha för säsongen) i serveringsskålar och lägg entrecotebitarna överst. Häll över den heta buljongen. Ät med bara pinnar och sörpla sedan upp buljongen.

Vintips från Fredrik Schelin

Den här rätten har både nudlarna, sesamkryddan och nötköttet att ta hänsyn till i vinvalet. Jag har valt att gå på nötköttet och väljer lite fylligare rödvin som passar till det röda kötet, för jag förutsätter att du serverar entrécôten röd.

Vanliga alternativet:
Chakana Estate Selection Malbec
SB# 6664, Pris 105:-
Fruktfylligt vin med inslag av örtighet, välintegrerat fat och mörka mogna bär.

Exklusivare alternativ:
Donatus Reserve
SB# 99032, Pris 199:-
Ett fantastiskt balanserat vin fyllt med toner av plommon, tobak, mörka bär, kakao, cederträ och välintegrerat fat

 

7 reaktioner på ”Fredag tillsammans no 6”

    1. Vill du inte äta entrecote? I så fall, tycker jag du skall köpa riktigt bra kycklingfile m skinnet kvar istället.

    1. Den heter Thai Fong och ligger på Generatorgatan 19 närmare Arlandastad än i Upplands Väsby.

  1. Men hur har du lyckas gömma din fantastiska blogg för mig så länge? Jag har ju följt dig på twitter ett tag och förstått att du är helgrym på mat och bak. Fina bilder och läckra recept, speciellt sesamstekt entrecote med udon nudlar 🙂

    1. Bättre sent än aldrig 😉 Hoppas du hittar massa gott nu när du är här, och du, Väkommen!

Kommentarer inaktiverade.