Fredag tillsammans no 7

gnoccie2

Ser ni hur de små gnoccie-bollarna simmar sött i det brynta smöret, hur de smörfrästa salviabladen doftar, och kan ni föreställa er att ni skär i det förlorade ägget blandas alla de smakerna till en symfoni i munnen. Ja, det skall va mycket smör till den här rätten. Det är nyttigt för själen!

Det kräver lite pyssel, men det går som en dans om du dricker det mumsiga vinet som Fredrik Schelin tipsar om här nedan, medan du lagar maten, glöm inte att spara lite till maten också!

Gnocchi med förlorade ägg

800 g potatis

2 ägg

minst två nypor salt

3–5 dl vetemjöl

en liten skvätt olivolja

rejält med riven parmesan

smält smör

finhackad salvia

100 g färsk spenat

2 vitlöksklyftor, pressade

salt och peppar

Koka potatisen med skalet på. När den har kokat klart, skalar du och pressar den. Tillsätt ägg, salt och mjöl (i med lite i taget, det är inte säkert att du behöver allt mjöl). Du skall få en mjuk deg som inte klibbar. Vi knådade med händerna, men du kan så klart använda en elvisp med degkrokar, eller en vanlig träslev.

Rulla degen till långa korvar. Skär dem i mindre bitar och mönstra dem genom att trycka en gaffel mot ena sidan. Lägg dem efter hand på en bricka med lite mjöl på och koka dem i riktigt salt vatten. De är klara när de flyter upp. Lägg dem på en djup tallrik och riv över rejält med ost. Smält smöret. När det börjar lukta nötigt lägger du i salviabladet, den färska spenaten, den pressade vitlöken och smakar av med salt och peppar. Häll det kryddade smöret över gnocchin och placera det förlorade ägget mitt på toppen!

Som vanligt ger Fredrik Schelin det allra bästa tipset på vad du skall dricka till:

http://lyxbloggaren.se/wp-content/uploads/2013/02/Dolcetto-dAlba-Priavino-Roberto-Voerzio-nr-97037.jpg

Fredag tillsammans är nu inne på vecka 7 och Anette har inspirerats av Italien och en härlig gnoccierätt.

Veckans recept hittar du här: Gnoccie med förlorat ägg, brynt smör och salvia

Här har jag gått på det Italienska temat och valt ut en härlig Dolcetto.

Dolcetto d’Alba Priavino Roberto Voerzio
SB# 97037, Pris 155:-
Ett härligt vin med inslag av röda och mörka bär, örtighet, välintegrerad syra och friska toner av körsbär i eftersmaken.

Själv fortsätter jag min resa här nere i champagne med fantastiska upplevelser som jag återkommer till inom kort.

Hoppas ni får en härlig helg fylld med mat, dryck och goda vänners sällskap.
//Fredrik & Anette