Fredag tillsammans no 8

sotpotatis

Är du en ordentlig människa som ställer undan grillen när sommaren är slut, så tycker jag du skall strunta i det där med sommartid och vintertid och rafsa fram grillen redan nu. För den här rätten blir allra godast om du grillar kycklingen ute. Det är ett riktigt gott sätt att få kyckling att smaka mycket, och du våga prova sötpotatisen, det är ett perfekt tillbehör till den här kryddiga kycklingen. Det blir för all del smaskigt även om du kör kycklingen i ugnen också.

Jerkkyckling med sötpotatissallad och mangovinegrette

Kycklingen

1 – 2 kycklingfiléer (beroende på hur hungrig du är)

4 msk olja

2 msk soja

2 msk Cane sirap

en nypa torkad Salvia

2 doft kanel

1 msk muskovadosocker

1 tsk pimento (rökt paprika pulver)

0,5 riven vitlök solo

1 doft chili/choklad krydda

Limesaft från 0,5 lime

1 lite mindre doft muskot (annars kan man få hallucinationer)

Det finns en färdig Jerkkrydda i hyllan men det är roligare att blanda själv och inte alls speciellt svårt. Blanda ihop alla ingredinser till jerkmarinaden i en plastpåse och lägg ned filéerna där och låt dem ligga och gotta sig i kylskåpet i sin kryddpåse, helst hela dagen, men det funkar med en timme eller två också.

Grilla kycklingen på grill eller i 200 graders ugn i ca 15 minuter eller tills den är helt genomstekt och saften är helt klar när du sticker kycklingen, och servera med sötpotatissallad och mangovinegrette.

Anettes sötpotatissallad

5-6 st sötpotatisar

1 pkt feta ost (jag använde den som är gjord på buffelmjölk, den är extra god och krämig)

1 röd chili

0,5 kruka gräslök

1 hel vitlök

saften från en halv citron

olja

salt

peppar

Sätt ugnen på 225 grader och skala sedan sötpotatisen och skär den i kuber ungefär 1×1 cm stora. Som du sedan lägger i en ugnsform som är oljad i botten. Häll över citronsaften samt salta peppar. Häll till sist över lite extra olja och blanda ihop allt med händerna så att alla bitar har kryddor och olja på sig.

Ställ in formen i ugnen i ca 20-30 minuter, känn med en sticka i potatisen den skall vara mjuk men inte mjölig. Under tiden potatisen gosar i ugnen hackar du chili, klipper gräslöken fint och hackar fårosten i små fina bitar.

När allt är klart blandar du ihop hela baletten och äter t ex till grillad jerkkyckling (du får ett smarrigt recept av mig i morgon)

Mangovinegrette

0,5 msk mangokött

4 msk persikovinäger

4 msk rapsolja

en nypa socker

några droppa citronsaft

salt

peppar

Häll alla ingredienser oljan i en mixer och kör runt så att det blandas väl. Fyll på med olja vispa runt lite, om dressingen blir för tjock så späd med lite vatten.

Och som vanligt har Fredrik Schelin aka Lyxbloggaren tyckt till om vad du skall dricka till. Här kommer det tipset:

Kyckling är ett ganska neutralt kött så det är ofta kryddning och tillbehör som får avgöra dryckesvalet, här har jag gått på en Pinot Noir som är en lättsam druva, men från Kalifornien som ger mera mogen frukt och karaktär.

 

Första valet
De Loach Russian River Valley Pinot Noir

SB# 2222, Pris 199:-
Ett härligt insmickrande vin med fruktig karaktär av det röda slaget, här finner jag kryddighet och plommon som avslutas med örtighet och aningens mognadston samt jordighet.
Fantastiskt vin.

De Loach Russian River Valley Pinot Noir (nr 2222)

Alternativa budgetvalet
Lucas & Lewellen Pinot Noir
SB# 92038, Pris 89:-
Här fylls munnen med inslag av röda bär, vanilj, integrerat fat, kakao och örtighet som lutar åt mynta.

Lucas & Lewellen Pinot Noir (nr 92038)
Have a nice day!Best regards,
Fredrik Schelin