Sparat ris till rostad soppa

sjundedagensmat

Nästa gång du äter ris, se då till att du får en rejäl portion över. För då kan du nämligen göra något så smarrigt som ”Arrancini” dvs fritterade risbollar. Mina ligger i en soppa på rostad paprika som också är urgod, så när du ändå håller på att laga risbollarna så kan du ju lika gärna göra soppan också.

Rostad soppa!

Det här behöver du:

2 vitlöksklyftor

2 röda paprikor, delade på hälften

4 färska tomater i tjocka skivor

2 lökar, hackade

lite olja

1 msk chilisås

(ev. 2–4 dl vatten)

2 msk fisksås

1 finhackad röd chili

4 msk soja

1 dl grädde

salt och peppar

1 dl hackad färsk salvia eller basilika
Så här gör du:
Sätt ugnen på grill och dela paprikorna på hälften, lägg dem på ett bakplåtspapper med skinnsidan uppåt. Drissla lite olja och soya över tomaterna och salta och peppra dem (obs! inte på paprikorna) Låt tomater, paprika gå i ugnen 200 grader i ca 10-20 minuter (paprikorna skall bli svarta på skinnet och tomaterna skall få lite yta.) Lägg de rostade tomaterna åt sidan och ta försiktigt paprikorna och lägg dem i en skål med iskallt vatten. Efter en liten, liten stund drar du bort skinnet ifrån paprikorna och lägger dem i en mixer tillsammans med tomater och den vätska som bildats i ugnsplåten.

Missa inte den för allt del där finns det massor av smak. Mixa ihop det hela till en slät soppa och låt den stå i mixern medan du Sedan fräser du löken och vitlök mjuk i lite olja eller smör, lägg i chilisåsen att den får fräsa ifrån sig smaken. Japp! Häll på de rostade mixade grönsakerna och grädde, låt soppan puttra ett par minuter. Krydda och smaka av, krydda eventuellt lite till om du behöver. späd eventuellt soppan med lite vatten om du tycker att den är för tjock, servera med:

Arancini speciale (Friterade risbollar, om du undrar)

2–3 dl kokt ris

1 dl riven parmesanost

1 dl chilisås

150 g philadelphiaost

1 finhackad lök

2 ägg

Till friteringen

ströbröd

majsolja

Blanda alla ingredienser i en skål till en klofsig röra. Rulla små bollar och rulla dem sedan i ströbrödet, sänk ner dem i den absolut jätte heta oljan och låt dem bli gyllenbruna. Ta upp din bollar och låt dem torka en smula innan du lägger ner dem i soppan, strör några flingor parmesan och lite gröna blad över, och ja sedan är det bara att käka.