apple, Anette Rosvall, magnolia bakery, new york, layercake

Tårta på torsdag!

Det här är en av kakorna som finns i boken ”Det bästa från Magnolia Bakery, New York” och faktiskt en av mina favoriter. Det är en fuktig, saftig och smakrik kaka, men en frosting som inte är alltför söt.

Har du tid så bakar du den idag och firar att det är torsdag. Eller så spar du den till helgen, det funkar fin-fint att ta med sig en bit i fikakorgen, och smaska på efter skridsko- eller skidturen. Try it, jag lovar att du kommer gilla den!

Applecake with butterscotch creamcheesefrosting

Kakan:

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

225 g osaltat smör (rumstempererat)

4 ¾ dl socker

5 stora ägg

2,5 dl mjölk

1,5 tsk vaniljextrakt (vanilj i flytande form)

8 dl grovt hackade syrliga äpplen

Topping:

1 sats Butterscotch Cream Cheese-Frosting (recept lite längre ned)
Men först gör du kakan så klart! Sätt ugnen på 160 grader.

Smöra och bröa två stycken springformar (22 cm i diameter). Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formarna så går det lättare att få ur kakan hel när den är klar.

Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ den åt sidan. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (cirka tre minuter med elvisp). Tillsätt även äggen ett i taget, vispa ordentligt emellan.

Häll sedan torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk och vanilj. Skrapa lite i botten så att alla ingredienser är helt uppblandade. Vänd till sist ner äppelbitarna och dela sedan upp smeten mellan de två kakformarna.

Grädda dem i 40–45 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den.

Låt kakorna svalna helt innan du breder frostingen mellan och på kakan! Dekorera med pecannötter eller valnötter.

Butterscotch Creamcheesefrosting

Kombinationen av syrlighet hos en glasyr med philadelphiaost tillsammans en söt kolasmak ger en underbar smak.

Receptet räcker till en tårta med två eller tre lager.

450 g philadelphiaost rumstempererad och skuren i små bitar

6 msk smör (rumstempererat)

2 ½ dl farinsocker

2 msk lönnsirap

2 tsk vaniljsocker

Vispa philadelphiaost, vanilj och smör i en stor skål i ungefär tre till fem minuter med elvisp. Tillsätt socker, sirap och vanilj i omgångar tills du har fått en smidig och krämig glasyr. Lägg plastfolie över och låt stå i kylskåp i cirka en timme (men helst inte längre) för att få rätt konsistens innan du använder den.