Tävla med Skrei och en repris!

femtefrasigtorsk

Upprepning är kunskapens moder sade jag till mina elever när jag jobbade som lärare. Nu gör jag likadant med er kära bloggläsare. Den här rätten har ni sett förut, men den är bra, den är god och den är lätt, så nu får ni den igen. Det var faktiskt inte den jag hade tänkt att tävla med men när jag bjöd min familj på tävlingsrätten så fick den tummen ned och de röstade med gemensamma krafter fram den här istället.

Vi är några bloggare som har fått i uppgift av Norges Sjömatsråd att göra en rätt på fisken Skrei. Det är en torskfisk som vandrar för kärlekens skull längst upp från det iskalla vattnen vid Barents Hav. När den kommit fram till Nord-norska kusten linfiskas den från små båtar. Den finns i stora mängder, är MCS-märkt och alltså helt OK att smaska i oss.

Och smaskigt är det, skreiköttet är saftigt, fast och vitt, och passar både till vardag och fest. Min rätt är en variant på en riktigt svensk vardagsklassiker – fiskpinnen! Jag tycker att det är dags att vi lär oss att laga den på riktigt och inte handla de små frysta rektanglarna som är långt ifrån fisk.

Mina ”pinnar” lagas i ugnen men först gör du så klart din egen panering. Den rostar du av mörkt bröd, vitlök, citron och lite smör sen sitter den som en smäck. Stompade rotsaker och en Sauce Verte blir min variant på vardagens fiskpinnar med remouladsås. Nyttigare, godare och snyggare om du frågar mig.

Skrei med frasigt täcke och rotsaksmos

800 g skreifilé

200 g grovt mörkt bröd

skal från 1 citron

skal från 1 lime

3 vitlöksklyftor, rivna

100 g smält smör

salt

peppar

Riv brödet och lägg smulorna i ugnen, i 10 minuter på 200°. Mortla dem sedan till mindre smulor och blanda dem med riven vitlök, citron och limeskal. Smält smör och krydda med salt och peppar. Häll smöret över smulorna. Så där ja, nu kan du koncentrera dig på fisken! Lägg skreifileerna i en ugnsfast form, salta och peppra. Strö sedan smörsmulorna över fisken och toppa med några extra nypor smör. Lägg ett folieark över och låt torsken stå i 200° i 20 minuter. Ta av folien och låt smulorna få lite krispig yta i ca 10 minuter. Sedan är den klar att servera med rostsaksmos och majo-verte!

Rotsaksmos

3 morötter

1 palsternacka

5 stora potatisar

4 msk smör

½ dl grädde

salt och peppar

Skala och skär alla rotsaker i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills alla bitarna är mjuka och genomkokta. Häll av vattnet och pressa rotsakerna i en potatispress. Koka upp grädde och smör och häll det över de pressade rotsakerna. Smaksätt med salt och peppar, och vispa runt så att det blir ett fluffigt och gott mos.

Majo-verte

2 dl majonnäs

2 dl turkisk yoghurt

1 knippe gräslök

1 knippe persilja

1 näve babyspenat

en skvätt olja

en liten skvätt vitvinsvinäger

salt

svartpeppar från kvarnen

Mixa alla ingredienserna i en mixer till en slät sås. Smaksätt med salt, peppar och kanske lite extra vinäger. Låt sedan såsen stå en stund, så att smakerna gottar ihop sig tills resten av maten är klar.