Fredag tillsammans no 10

2013-02-14 19.23.24

Min värsta och bästa kritiker är nog min man, han är kritisk på ett mycket kreativt sätt. Sällan helt nöjd och ofta med en bra åsikt som gör att jag kan utveckla mina recept till att bli lite bättre och lite godare. Den här soppan fick jag inte ett ont ord om, han åt, åt och hummade av lycka, sa flera gånger under middagen att det här var den godaste fisksoppa han någonsin ätit. Han åt den till och med dagen efter till lunch och det är inte vanligt kan jag lova.

Anettes allra godaste fisksoppa

en klick smör, och lite olja

1 stor gul lök, hackad

1 purjolök skivad

2 vitlöksklytor, hackade

1 tsk tomatpuré

1 kuvert saffran

några matskedar hummerfond

ev en skvätt ouzo

2 dl vitt vin

5 dl vatten

2 dl passerad tomat

1 fiskbuljongtärning

7-10 små potatisar i bitar

2,5 dl creme fraiche

300 gram vit fiskfilé

några frysta gröna musslor

några nävar räkor

ev lite vatten att späda med

Smält smör och olja och fräs lök, purjolök, vitlök, tomatpuré och saffran tills löken är mjuk (lukta på det, finns det något som luktar godare än just de här fyra ingredienserna som fräser i smör och olja) Häll på vinet ev ouzo, och fonden. Ner med buljongtärning, tomat, potatis och morot och låt det koka tills rotsakerna är mjuka. Då rör du ned Creme Fraichen. Späd med lite vatten om soppan är för tjock krydda med salt, peppar och dill. Lägg i fisken i bitar, låt puttra med tills den är klar och då rör du ned räkorna och musslorna som bara skall bli precis varma. Servera med en klick aioli och lite ljust bröd.  Smaklig spis!

Självklart har Fredrik Schelin åsikter om vad du skall dricka till maten.

Nu är sportlovet över i Stockholm och banar väg vidare i norra delarna av landet.
Återigen behöver vi en härlig maträtt för fredagens mys, eller kanske framför schlagern på lördag.
Här har Anette skapat en helt fantastisk fisk gryta som har både fänkål och ouzo som ingredienser, då går mina tankar först till ett rött elegant vin med inslag av just de lakritsliknande tonerna som man kan hitta i vissa röda viner.
Sedan såklart det självklara valet till den rätten en smörig men ändå syrarik Mersault.
Båda vinerna från Bourgogne detta favoritområde.

Receptet hittar du här: Jordens godaste fisksoppa, med fänkål, saffran, ouzo och grädde

Mina vintips som följer:
Château des Jacques Louis Jadot (nr 95358)
Château des Jacques Louis Jadot
SB# 95358, Pris 159:-
Ett välbalanserat elegant lättsamt vin med rund trevlig röd frukt och toner av röda bär, anis, kryddighet, välintegrerad ek samt örter.
Meursault Ropiteau (nr 5360)
Meursault Ropiteau
SB# 5360, Pris 199:-
Avrundat och nyanserat vin med inslag av rostat bröd, mogen citrusfrukt, smörighet, örter och härligt integrerat ekfat med grapesyra i avslutet.