Fredag tillsammans no 9

2013-02-03 17.51.39

En norsk torsk på en amerikansk gryta. Det var egentligen det jag hade tänkt att tävla med i Norsk Sjömats tävling om en ny och spännande rätt med fisken skrei. Min familj jublade och stod i brygga när de åt rätten. God mix av sälta och syra, snyggt och lite modernt var utlåtandet. Men när jag visade bilden så skrek de att jag absolut inte kunde visa den där fula bilden i en tävling. Så jag fick tävla med annan rätt, men nu har jag lagat igen, plåtat en ny bild, men det är ni kära bloggläsare som får första tjing på den här rätten som är en god rimmad bit skrei som ligger på en ClamChowder. Det är en amerikansk soppa, som jag gjort lite tjockare här så det nästan känns som en risotto, fast med potatis.

Anettes Skrei med ClamChowder

Clamchowder är en amerikansk tjock soppa, nästan på gränsen till en gryta. Den kan vara antingen tomatbaserad eller mjölkbaserad men innehåller alltid någon sorts musslor eller fisk.

4 skivor bacon

en skvätt vatten

en skvätt musselspad (eller fiskbuljong)

1 hackad gul lök

2 finhackade selleristjälkar

1 liten röd paprika finhackad

1 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

1-3 dl mjölk

1 stor riven bakpotatis

2 st lagerblad

3 stjälkar färsk timjan

salt och pepppar

garnering

persilja

musslor

varmrökt lax

1-3 msk färskriven pepparrot

börja med att fräsa bacon, lök, potatis-rasp och selleri i en liten klick smör. Inte tills det blir brunt utan bara tills det blir mjukt och följsamt. Häll av fettet och på med musselspad (eller fiskbuljong) och vatten. Låt det bli varmt och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika. Låt det koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse och soppan har blivit tjock. Det tar ca 20+ minuter. Om du tycker att soppan blivit för tjock så späd den med lite mjölk.

Smaka av med pepparrot, salt och peppar och servera sedan rykande het med laxbitar, musslor (antingen på burk, eller sådana du kokat själv) finhackad persilja och riven pepparrot.

Under tiden du kokar soppan, så förbereder du Skreijen. Du lägger dina fina ryggbitar på en ugnsplåt och saltar rejält över dem. Sätt sedan ugnen på 125 grader. Låt fisken rimma i 15 minuter. Ställ sedan in fisken i ugnen och låt den gå i 5-10 minuter beroende på hur tjocka bitarna är. Ta ut fisken och servera med ClamChowdern.

Och vill du ha dryckestips så har bästa Fredrik Schelin trollat fram det här goda:

http://lyxbloggaren.se/fredag-tillsammans-v-9/