Goda grannar!

2013-03-09 20.31.35

Igårkväll var jag över till min granne Fredrika ett tag. Vi lagade vongole musslor, åt smarrigt bröd och drack lite olika sorters vita viner. Min favorit var en Fransk Sauvignon Blanc, lite konstigt att jag gillar den för den luktar kattpiss. Men så fort den kommer i munnen så blir jag glad.

Fredrika gjorde även en makalöst god pizza. Tyvärr blev det en skitdålig bild av den men ni får försöka föreställa er den. Faktum är att jag tror att det är den godaste pizzan jag någonsin ätit.

Så här gjorde hon:

Fredrikas kavlade ut pizzadegen tunt på och spritsade flytande honung över hela botten. Hon skar chevre osten i tunna skivor och lade dem över degen. Hon tog några tag med svartpepparkvarnen över osten, strödde över rikligt med riven stark ost och några nävar pinjenötter (eller valnötter). Sedan skjuts in i riktigt het ugn dvs 225-250 grader tills pizzan fick fin färg. Kolla noga! Ut och på med rikligt av färsk ruccola. Servera i bitar som förrätt!

Pizzadegen är mitt eget recept för det tycker jag är bra.

30 gram färsk jäst

1 dl ljummet vatten

0,25 dl ljummen mjölk

500 gram vetemjöl

0,5 tsk salt

2 msk honung

mjöl till utbakning

olivolja

Lös upp jästen litet av degvätskan och honungen i en skål, tillsätt 2-3 msk mjöl och rör ihop till en jämn smet, det är den här smeten som skall jäsa under en bakduk i ungefär 30 minuter.

Sikte resten av mjölet på en arbetsbänk och blanda med jäst-smeten och resten av vätskan till en smidig det. Salta lätt och knåda, knåda, knåda tillsätt vattnet i omgångar och knåda i minst 10 minuter (för hand) Sätt på lite italiensk musik så får du den rätta känslan.

Sedan delar du degen i 4 lika stora delar och låter dessa jäsa i 2 timmar. Arbeta ut degstyckerna till ungefär 4 små plattor som är 0,5 cm tjocka. Lägg ut småpizzorna på bakplåtspapper och fyll dem enligt egen smak och tycke.

Grädda i 15-20 minuter på hög värme 280 grader. Ett tips för att få pizzan frasig är att låta din ugnsplåt stå inne i ugnen medan du kavlar ut degen, sedan låta bara degen gå i ugnen i ca 10 minuter innan du klär den med fyllning.

Lycka till

 

 

En reaktion på ”Goda grannar!”

  1. Härligt!! Visst är hemmagjord pizza så mycket bättre? Med fina ruccola-toppingen absolut BÄST! Kram från mig

Kommentarer inaktiverade.