Skärtorsdagen och jag längtar efter våren

radjur2

radjur5

Men har det ganska bra ändå, för idag kära vänner skall jag börja dagen i köket på Edsbacka Bistro. Jag skall äntligen få göra min efterrätt till deras vårmeny. Annars blir det matlagning extravaganza här hos mig idag, för jag har finfint middagssällskap ikväll. Karoline Nordefors, som är en galen foodie och en riktigt duktig matbloggerska och Fredrik Schelin som är vinkännare i världsklass kommer hem till mig och Jonas och äter.

Jag skall laga två ammisar – småsaker som man tuggar på innan middagen – gärna till lite bubbel. En grön, vårig soppa till förrätt. Lammkottletter med primörer till varmrätt och en rabarberefterrätt. Till den här (förhoppningsvis) underbart goda maten, kommer Fredrik ta med sig viner som passar. Det roliga är att jag har fått skicka bilder till honom på mina glas och alla blev underkända. Han suckade och packade ner sina egna glas. Jag har lärt mig att vin blir godare i ett bra glas. Återkommer med bilder och recept så småningom 😉

Vill du ha det lite lättare i köket men ändå äta gott föreslår jag en stek, jag tycker att lamm hör påsken till men du kanske tycker något annat. En stek av valfri sort är gott, sköter sig själv, gör så att det doftar riktigt mumma i köket.

Långsam stek

800 gram stek (av valfri sort)

Viltkrydda från Percys. Ni som inte bor nära Percys kan göra så här:

Blanda ihop två nypor torkad timjan, två nypor torkad basilika, två – tre nypor torkad vitlök, två nypor torkad persilja, några nypor flingsalt och några varv med peppar kvarnen. Det här gröna raffset lägger du på en skärbräda och rullar steken över så att den ser grön och fin ut.

2 små gula lökar i delar

2 vitlöksklyftor i delar

2 morötter i bitar

några nävar små körsbärstomater

3 msk tomatpuré

3 msk oxfond (sådan i flaska)

1 dl rödvin

1 dl vatten

Ned med allt i en ugnsfast form och in i ugnen på 80 grader och låt det stå i 8 timmar, eller om du har en slowcocker ned med allt i CrocPot-grytan knäpp på låg värme och låt den stå i 6 och en halv timme.

Sila av köttspadet ned i en kastrull, låt det stormkoka i några minuter, ned med 3 msk creme fraiche, smaka av, krydda om du behöver och låt såsen bli varm. Jag serverade potatis, jordärtsskocks- och palsternackspuré med tryffelolja till och det var supergott! Men det receptet kommer en annan dag.

Anette