Baka med Maria och Elektrolux

2013-04-18 18.22.35

Om jag skulle göra om mitt kök igen (puh! orkar nästan inte tänka tanken) men om, så skulle jag installera en ångugn. Det är toppen! Jag fick prova att baka i en hos Electrolux häromveckan tillsamman med otroligt duktiga Maria Blom. Hon gav mig dessutom en massa smarta tips som t ex att vi nästan alla recept innehåller för mycket jäst. Och att vi oftast arbetar degen lite för kort tid. När jag följde hennes råd fick jag ihop en riktigt fin och god limpa och en smarrig pizza. Här får ni hennes grundrecept på bröd.

Grundrecept bröd

500 gram kallt vatten

5-25 gram jäst

10 gram sirap

20 gram olja

80 gram vinjett fullkorn

700 gram vetemjöl special

12 gram salt

Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandaren/assistenten i cirka 10 minuter på lägsta hastigeten. Gör gärna glutenprov för att se om degen är färdig (ta upp en liten klump deg och dra isär den, om du kan dra isär den så mkt så att den nästan blir genomskinlig är den klar, om inte kör en stund till)

Tillsätt salt och kör ytterligare i 2-3 minuter

Låt degen vila i inplastad bunke mellan 1,5 timme (25 gram jäst) till 5 timmar (5 gram jäst) kom ihåg att längre viltid (jäs) ger mer smak.

Dela upp degen i 3 limpor ca 450 gram/st, runddriv (dvs tryck till degen med handflatan så och lätta så att den liksom snurrar runt) Vik sedan till limpor.

Låt limporna jäsa under luftig plast, eller i kall ugn med hett vatten (det blir vattenånga) tills det blir luftigt. Grädda i 2220 grader i 25 minuter (i en ångugn om du är lyckans ost och har en, annars ställer du in en värmetålig skål i botten på din ugn med kokande vatten)

Lycka till!