Den allra första rabarberpajen

2013-04-20 19.03.32Kunde inte stå emot de rosa rabarberstänglarna som låg på hyllan. Fyllde ett  pajskal med en apelsin- och kardemumma doftande mazarinfyllning, på toppen tunt skivade rabarber blandade med lite jordgubbar.

Det blev mumsigt! Viktor vispade en vaniljgrädde som också fick lite kardemummasmak, men jag tror att det går lika bra med vaniljglass eller vanlig vaniljsås.

Anettes rabarbermazarin

Pajskal

100 g smör

1 dl fiberhavregryn

2,5 dl vetemjöl

Lätt som tusan: Blanda ihop degen, tumma ut den i en ugnsfast form och låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.

Fyllning

125 g smält smör

250 g finriven mandelmassa

saften från en apelsin

0,5 dl socker

1 msk kardemumma

2 ägg

Rabarbertopp

4-6 rabarberstänglar skurna i fina bitar

0,5 – 1 dl socker (beror på hur syrliga din rabarber är)

(och eventuellt 2 nävar jordgubbar i delar)

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda i alla ingredienser förutom rabarbern. Låt röran svalna lite granna. Ut med pajen från kylan och in med den i ugnen i ca 10 minuter. Ut med pajen ur ugnen (puh, mycket nu) och kleta i mazarinfyllningen: lägg rabarber och ev jordgubbar överst i ett fint mönster som faller dig i smaken. In med pajen i ugnen IGEN och låt den gå i ca 30 minuter.

Under tiden kan du göra det här:

Vaniljgrädde

2 dl vispad grädde

2 tsk vaniljpulver (eller kardemumma som vi valde)

2 msk florsocker (eller mer om du gillar krämen lite sötare)

1 äggula

Rör ihop och ställ svalt en stund.

En lagom god paj att förgylla en måndagkväll med om du frågar mig.

Anette