Din alldeles egna paté

Att göra egen paté eller pastej är inte så svårt som det låter. Lite tid och lite kärlek är allt som behövs. Den som du ser på bilden är en lite matigare variant på leverpastej som kan serveras som förrätt eller som smörgåspålägg. Den är gjord i en en CrockPot men det går exakt lika bra i ett vattenbad i ugnen.

Så här gjorde jag:

Anettes paté

200 g kycklinglever

100 g bacon i småbitar

2 vitlöksklyftor

250 g lammfärs

250 g fläskfärs

salt och peppar

2 msk vetemjöl

2 ägg

2 dl crème fraiche

finhackad timjan

smör

Börja med att fräsa köttet i en het stekpanna i omgångar så att det får yta och lite smak av smöret. Häll det pö om pö i en bunke och blanda ihop med resterande ingredienser.

Smaka av smeten med salt och peppar och eventuellt lite mer timjan. Häll smeten i smorda ugnsformar (den här smeten räcker till en 1,5-litersform, men det går bra att göra patén i småformar också).

Ställ ner formarna i CrockPot-grytan och häll på kokande vatten så att det når upp till halva ugnsformen. Var noga med att det inte kommer vatten i patén. Lägg en handuk mellan locket och grytan så att kondensvattnet inte rinner ner på patén. Låt patén gå på hög värme i cirka 3 timmar. Eller så ställer du den i ett vattenbad i ugnen på 150 grader i ca 90 minuter.

Låt patén svalna i press, alltså lägg tex ett mjölkpaket på ytan (ja, plast i mellan så klart) innan du serverar, så håller den formen bättre. Ät den på rågbröd med cumberlandsås och cornichongurkor.