En sjöman älskar havets våg…

2013-04-09 18.28.40

Jag rensade min frys och hittade en bit ytterlår som skrek att den ville skivas i tunna skivor och koka långsamt med öl och kryddor. Jamen visst sa jag och satte igång. Det här är ju en gryta som smakar allra godast dagen efter den lagats turligt nog. Så om du låter den stå och puttra ikväll, så kan du med fördel äta den i morgon med saltgurka och senap. Sjömansbiff för böfvelen!

500 g nötkött av ytterlår
5 medelstora gula lökar
2 msk smör
2 tsk salt
vitpeppar ur kvarn
3 dl köttbuljong
20 små potatisar (eller 10 lite större)
1 33cl-flaska öl
2 lagerblad
persilja

Skiva köttet i tunna skivor, och stek dem lite granna i en het panna så att de får yta. Lägg åt sidan och gör likadant med löken. Nu till potatisen, antingen har du tur och har hittat små rackare och då behöver du inte göra ett smack, men har du lite större skall dessa skalas och skivas i ganska tjocka skivor.

Lägg nu alltihopa i en järngryta i omgångar. Du börjar med lök, kött och så potatis och så en om gång till i lager. På med vätskor och kryddor, sedan är det bara att knäppa på spisen på medelhög värme och låta grytan puttra medan du pysslar med annat. Det brukar ta 1-1,5 timmar innan köttet är mört. Låt det svalna och ställ det sedan i kylen tills  i morgon då du serverar det med saltgurka och senap.

Anette