Fredag tillsammans nr 13

_MG_7702

Receptet på den här soppan har jag fått utav min pappa. Han och hans polare har en matlagningsklubb som de kallar ”Kockpojkarna”. Lite gulligt kan jag tycka eftersom inte en enda av dem är under 70. De här gossarna skickar ut sina fruar på galej – det brukar röra sig om teater, bio, konst eller något annat kulturellt – medan de lagar mat tillsammans. När fruarna kommer hem står middagen klar och de äter en god middag. Vissa av herrarna är helt ovana vid att stå vid grytorna så för min pappa som är ganska duktig i köket blir det en skön utmaning.

Det här är samma soppa som jag bjöd på i mars i Nyhetsmorgon. Den är god, smart och smidig eftersom den är lätt att göra i förväg. Tillbehören gör den festlig så jag bjuder gärna på den när jag har gäster.

Kockpojkarnas soppa
Ingredienser

2 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1 sköljd stor kyckling
400 g palsternacka i bitar
400 g rotselleri i bitar
3 gula lökar i bitar
4 morötter i bitar
1 msk + 2 tsk torkad dragon
1 msk curry
2 tsk torkad basilika
salt och peppar
4 msk maizena + 1 dl grädde
5 dl grädde
en skvätt sherry
2 dl skalade räkor
Sås: 3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
1 msk riven pepparrot
2 st pressade vitlöksklyftor

Gör så här

1. Koka upp vatten + buljongtärning och lägg i kycklingen hel.

2. Tillsätt rotfrukterna och grönsakerna och 1 msk dragon.

3. Låt koka i ca 1 timme medan du förlorar i TP mot något smart barn.

4. Ta upp kycklingen och rensa den. Lägg köttet i en skål.

5. De superkokta grönsakerna mixar du till en puré.

6. Sila buljongen som är kvar och låt den kallna.

7. Lägg grönsakspurén i en kastrull och späd till lagom tjocklek med buljongen, tillsätt kryddorna och smaka av med salt och peppar.

8. Rör ut maizena med grädde och så ner med allt i soppan. Ta resten av grädden också när du ändå håller på och så en skvätt sherry!

9. Nu börjar det hända grejer! Låt soppan få ett hastigt uppkok innan du serverar den med kycklingkött i bitar, skalade räkor och sås.

Det här tycker Fredrik Schelin att du skall dricka till:

Veckans fredagsrecept som Anette har tagit fram är en krämig fyllig kycklingsoppa, åh så härligt när våren är här. Man kan sitta ute med en filt över benen och sörpla på en het soppa. Vad ska vi då dricka till detta, första tanken går mot en klassisk riesling eller gewurst, men icke da. Jag har valt ut en Italiensk garganega.

Ca' Rugate Monte Alto (nr 95188)
Ca’ Rugate Monte Alto
SB# 95188, Pris: 149:-
Ett härligt fruktfylligt vin med fet oljig textur med inslag av örter, citrus, tropiska toner och härlig vanilj i avslutet.

Vilken fredag!

Trevlig helg och njut i vårvädret nu
//Fredrik och Anette