Fredag tillsammans no 15

_MG_7990

Långsamt bakad fläsksida
Den här rätten är inspirerad av det danska sättet
att laga fläsksida med fettranden kvar.
800 gram rimmad fläsksida med svålen kvar
3 st äpplen i klyftor
3 stora gula lökar i bitar
1 dl ljust öl, eller
äppeljuice
en kruka timjan
svartpeppar
Klipp till ett bakplåtspapper så att det täcker botten på din järngryta, lägg det
där. Skär fina rutor i fettet på ditt fläsksida och lägg sedan köttet med fettet
uppåt. Lägg äpplen och lök runtom, strö peppar och timjan runtom och häll på
vätskan. Lägg på locket och låt köttet gå i ugnen på 100 grader i ca 4-5 timmar.
Titta till under locket då och då och fyll på med vätska om det börjar bli torrt i
botten. Köttet är klart när det nästan faller isär, men då har du några saker kvar
att göra. Tag upp det och lägg det i press. Du lägger alltså köttbiten med t ex ett
lock och en mortel över sig. Det kan du göra medan du gör tillbehören. Jag
tycker att du skall prova surkål, rotmos och smörstekta äpplen till det här goda,
 mjälla fläsket.
När dina tillbehör är klara lägger du köttet på en skärbräda och skär det i tunna
skivor, lägg det snabbt i en väldigt het stekpanna och fräs en yta på det. Servera
med tillbehören och en riktigt stark senap.
Som vanligt får du ett smaskigt vintips från Fredrik Schelin
http://lyxbloggaren.se/fredag-tillsammans-8/
Med tanke på det lätta köttet men med de fruktiga och kryddiga inslagen i rätten har jag valt en Pinot Noir från nya världen. Närmare bestämt från Nya Zeeland.
Stoneleigh Pinot Noir (nr 16394)
Stoneleigh Pinot Noir SB# 16394, Pris 129:- Vinet uppvisar en elegans med röda bär och inslag av kryddighet, fattoner, kakao och välbalanserad syra i eftersmaken.Jag önskar er en härlig helg fylld med god mat och gott vin, förhoppningsvis infinner sig lite mera vårväder också.
//Fredrik
Smaklig spis!
Anette