Fredag tillsammans nr 14

2013-04-08 07.16.14

I söndags gick eventet ”Vin möter mat” av stapeln och jag skrev om alla rätter. Idag tänkte jag börja med att ge er receptet på chokladmoussen som var en del av desserttallriken. Den serverades lite o-ortodoxt tillsammans med långsamtbakad tomat, olivolja, flingsalt och honungsknäckiga valnötter. Det var vansinnigt gott, jag lovar och det vore skoj om ni vågade prova. Efterrättstallriken bestod även av Chili- och tonkamarinerad jordgubbar och apelsiner samt mini pajer med Italiensk maräng och blodapelsincurd. Men det receptet får ni en annan dag!

Chokladmoussen är ett recept som Oscar hade i huvudet, tänk vad mycket bra det finns i det huvudet 😉

Det borde räcker till ungefär 4-6 personer och du gör så här.
1 gelatinblad (kallt vatten)

200 g mörk choklad
4 dl grädde 40%
1 dl grädde
2 st äggulor
4 msk socker

Börja med att lägga gelantinbladet i kallt vatten. Hacka chokladen i små bitar och smält den försiktigt i microvågsugnen och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt och ställ åt sidan. Värm 1 dl grädde på spisen tills den sjuder, tag av från värmen och låt svalna en smula, krama ur vattnet ur gelantinbladet och rör ned det i den varma grädden tills bladet är smält. Nu skall du vara lite snabb i vändningarna. Ned med äggvispet, den smälta chokladsmeten  och gelantingrädden i  4 dl grädde och vispa för allt vad tygen håller. Var noga med att det blandar sig ordentligt. Nu ställer du in moussen i kylen i minst 1 timma.

Under tiden kan du göra

Valnötter karamelliserade i honung¨

1 näve nötter

ca 0,5 dl flytande honung

Hacka dina nötter i lite lagom storlek, och häll på honungen, vänd runt så att alla nötter får honung på sig. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper på en plåt, och ställ in i ugnen på ca 175 grader i ungefär 10-15 minuter. Men var noga med att kika på nötterna hela tiden om de bränns vid så är det inte gott alls.

och

Långsamtbakade tomater

Några klasar med små körsbärstomater (gärna Piccadilly)

En skvätt balsamvinäger

eventuellt en nypa socker

Nu sätter vi ned ugnsvärmen till 100 grader. Vänd runt tomaterna i balsamvinägern och strö eventuellt lite socker över. Låt dem gå i minst 1 timme i ugnen. De skall bli skrumpna och torrare. Då kommer sötman fram.

Servera moussen som ett ägg (det gör du med varma skedar) strö nötter över, drissla på lite olivolja, lägg en eller två långsamtbakade tomater vid sidan och strö tills sist några korn flingsalt över hela anrättningen.

Eftersom Fredrik är ute på resa så får jag klara av dryckestipset själv.

miamoscato

Mia moscato som är framställt speciellt för desserter, kostar 49 kr och heter # 7898