Fredag tillsammans nr 16

dorowat

Det här receptet har jag fått av en granne, vars far i sin ungdom åkte om kring och gjorde kartor i Etiopien. DoroWott som det heter är en kryddstark gryta som i original innehåller höns istället för kyckling och kokar länge, länge över öppen eld och sedan serveras med berbere, yoghurt, kokt ägg och Injera. Eftersom det är svårt att få tag på kokhöns i Sverige nu förtiden kör jag med kyckling. Eftersom det är få förunnat att ha en öppen eld i köket så kör vi med järngryta i ugnen, det blir smidigare så. Rätten är allt annat än snyggt, tar ganska lång tid att göra, men smakar fantastiskt, så prova vetja!

DoroWott på mitt sätt

6 kycklingfiléer, en hel kyckling eller om du hittar ett kokhöns

3 finhackade rödlökar

4 dl vatten

4 msk torkad chili

100 g smör

10 kryddpepparkorn

4 dl kycklingbuljong

Berbere

(en kryddblandning som används till bl a DoroWått blir ungefär 2 dl):

4 msk torkad chili

6 kryddnejlikor

2 msk korianderfrön

1 tsk spiskummin

1 tsk kryddpeppar

15 hela svartpepparkorn

5 cm färsk ingefära

0,5 tsk riven muskotnöt

8 gröna kardemummakärnor

2 vitlöksklyftor

salt

1 kokt ägg per person till garnering

Börja med att smälta smöret i din gryta på hög värme. Lägg ner kycklingköttet, lök och kryddor och sätt på locket och sänk värmen till medel.

Under tiden kyckling och lök puttrar i smöret ska du mortla en riktig berbere – kryddblandningen som gör rätten. Ta fram en stor mortel eller en mixer och lägg ner alla ingredienser till kryddblandningen. Mortla eller mixa tills du har en kletig blandning. Lägg den i en burk, det här räcker till flera omgångar doro wot och det är ganska starkt så krydda i omgångar. Krydda din DoroWot med din nygjorda berbere efter smak, jag började med två matskedar, spar resten av kryddblandningen i kylen.

Häll på buljongen och ställ sedan in grytan i ugnen på 100 grader. Låt grytan gå där i Ställ 2-3 timmar. Kika med jämna mellanrum, smaka av och se om du behöver fylla på med buljong eller berbere. När kycklinggrytan är klar, rensar du den om du valt en hel kyckling, river sönder köttet och serverar den med ett ägg, en halv limeklyfta, ett tunt tortillabröd (eller helst Injera, som är den etiopiska varianten av tunt bröd gjort på sädesslaget teff) kanske en liten klick berbere och gräddfil.

…och så här säger Fredrik Schelin om vad du kan dricka till:

Vad ska vi då dricka till denna härligt komplexa rätt?
Jag skulle välja en öl och då en veteöl som orkar med både komplexiteten och kryddningen i rätten.

Schneider TAPX Meine Sommerweisse (nr 11083)

Schneider TAPX Meine Sommerweisse
SB# 11083, Pris 82:- 750ml
Detta är en tillfällig lansering och missa inte den även om ni inte lagar denna maträtt då ölen är magnifik.
Rundfruktig öl med härliga inslag av tropisk frukt, torkad aprikos, brödighet och frisk härlig citrus i eftersmaken.

Trevlig helg och låt det smaka väl:)
//Fredrik

 Smaklig spis!

Anette