Stolt om en tupp, faktiskt!

2013-04-05 10.14.53-2

En av mina favoritrestauranger är Edsbacka Bistro i Sollentuna. De har vansinnigt god, vällagad och rolig mat, superduktig och trevlig personal, mysiga lokaler och bra vinsortiment. Dessutom ligger den på promenadavstånd från mig, en alldeles lagom lång promenad för att gå ner mättnaden från en härlig tre-rätters meny.

Idag byter de till vår/sommarmenyn och då har jag fått den stora äran att ha med en dessert. Den ser ut så här och heter Anettes Pavlova, ni som inte har vägarna förbi kan göra den själva, det är inte så svårt alls.

Anettes Hallon-Pavlova med mynta- och citronsirap

Pavlovamaräng

8 äggvitor

2 tsk maizena

1 tsk vaniljsocker

4 dl socker

Vispa marängen tills den är hård och allt socker har ”smält” (det gör det medan du vispar)  skeda upp 16 st kluttar. Släta ut kanterna med en sked och gör en fördjupning i mitten. Grädda i 175 grader i ca 30 min. Kolla av dina maränger de skall vara torra på ytan, men kommer att vara lite segkladdiga i mitten.

Halloncurd

2,5 dl sugar

Zest o saft fr 1 citron

8 stora äggulor

200 gr smör

2,5 dl hallon

Sjud socker, äggula o citron, vispa och sjud, ta bort från värmen när det blivit lagom tjockt. Det finns ett trick för att veta när det är lagom tjockt, kallas rosprovet (eller slevprovet) Stick ned en slev/sked i din curd, vänd den med den välvda sidan uppåt, dra med lillfingret så att det blir en ”gata” på skeden, om curden rinner tillbaka igen så är den inte klar. Då är det bara att koka en stund till.

När du är nöjd med kokningen tar du bort kastrullen frårn värmen och vispar ned smöret. Värm sedan försiktigt ca 5 min, så att allt smör smälter. Låt sedan kallna helt i kylskåp.

Purea sedan hallonen och kör genom en sil så att alla kärnor försvinner, vänd ned i curden. Du kommer att få ungefär 5-6 dl curd och det räcker mer än väl till dina pavlovabakelser. Men curden är supersmarrig även på en skorpa, en rostad macka eller som fyllning i en tårta.

Mynta- och citronsirap

En näve myntablad

0,5 dl vit sirap (eller flytande majsstärkelse)

Zest och saft från 1 citron

Mixas alla ingredienserna riktigt slätt, smaka av. Sirapen skall vara ganska citronsyrlig för att väga upp den söta marängen.

Garnering

Vispad gärdde med en klick creme fraiche, eller mascarpone i för att få upp syran en liten smula.

Hyvlad vit choklad

Färska hallon

Montering:

Lägg din maräng på en tallrik, klicka först i någon matsked halloncurd i fördjupningen, jag spritsade sedan min gräddkräm, lade på hallon, hyvlade lite vit choklad över och sist men inte minst ”drissla” (ett underbart engelskt ord, som jag inte hittat någon perfekt översättning på) lite mynta- och citronsirap över.

ÄT!

 

 

 

2 reaktioner på ”Stolt om en tupp, faktiskt!”

Kommentarer inaktiverade.