Torsdag = soppdag

gulasch

Hemma hos mig äter vi soppa alldeles för sällan. Med jämna mellanrum kommer jag på att torsdag är soppdagen och då blir vi glada hela gänget. Visst är det skönt att ha någon sorts struktur i livet. Om man har det uppstyrt med maten, så kan ju resten av tiden bli mycket mera kreativ. Ja, alltså om du vet att det är soppa varje torsdag på behöver du ju inte tänka lika länge på vad du skall äta menar jag.

En gulasch tar oftast ganska lång tid att koka, men om man raskt byter ut högreven mot lite färs så minskar koktiden rejält.

Pappans goda vardagssoppa

200 gram lammfärs (eller annan god färs)

8 dl  kraftig oxbuljong

2 dl mörk öl

1 stor gul lök

2 gröna stora paprikor

2 vitlöksklyftor

4 potatisar

2 morötter (eller palsternackor)

1 krm piemento (sött rostat paprika pulver)

2 msk tomatpure

salt och peppar

lite olja eller smör

Skala och skär rotfrukter, lök och paprika i kuber (typ 2×2 cm) Smält smöret i en gryta och fräs kuberna en stund, i med vitlök, kryddor och tomatpuré. När du känner att det doftar smaskigt ur grytan häller du på vätskorna och låter det bli riktigt hett. Smula ned färsen och låt det hela koka i 20 minuter tills färsen är klar. Smaka av med salt och peppar och strö eventuellt lite gräslök och eventuellt en klick gräddfil innan du serverar soppan het.

Smaklig spis!