Var rädd om ogräset

pesto

Nu börjar det gro och spira i trädgårdar, balkonglådor och parker. Inte bara tussilago, hyacinter och tulpaner utan även ett och annat ogräs. De flesta blir tokiga på nässlor och kirskål, men jag vårdar mina små ömt och kärleksfullt.

För det går att göra så mycket gott med ogräs. I Emmas och min allra första kokbok hade vi ett vansinnigt gott recept där man slängde ned allt möjligt i ogräsväg i ett pajskal, blandade med chevre, äggstanning och vips så hade man världens godaste paj. Men det enklaste du kan göra med ditt ogräs är pesto. Det blir en frisk, syrlig och riktigt grön smak när du blandar ogräs med t ex dill, persilja och lite granna basilika. Mixar som vanligt med olja, vinäger, pinjenötter och en stark ost. Sedan servera peston som vanligt till pasta eller som sås till grillat kött, grillad kyckling eller blandat med lite crème fraiche till en stekt fisk. Ha alltid en skål hemlagad pesto i kylen man vet aldrig vem som kommer på middag!

Grön pesto på ditten och datten

200 gram gröna saker så som kirskål, nässlor, dill, bladpersilja och eventuellt lite basilika

50 g pinjenötter

2 klyftor vitlök

1 dl olja

50 g parmesanost

salt

peppar

en liten skvätt vitvinsvinäger (tycker jag är gott men det är inte original utan ett tillval :))

Mixa alla ingredienser tills det blir en fin röra, smaksätt med salt och peppar. Späd eventuellt med mer olja om det blir för tjockt.