Fredag tillsammans nr 18

2012-02-29 07.36.21

Hipp hipp hurra! Under 100 dagar har jag lagt upp minst ett inlägg varje dag. Jag firar så klart, det försöker jag göra så fort jag får chansen. Den här gången tänker jag mig en choklad- och björnbärscheesecake.

Vad tror ni om det?

ChocolateBlackberry cheesecake

En fyllig chokladkaka med svarta bär som dyker upp som små juveler i varje tugga.

Botten

200 gram chokladkex (jag använde Oreokakor utan den vita fyllningen)

75 gram smör

Fyllning

600 gram philadelfiaost

2,5 dl crème fraiche

200 gram smält mörk choklad

1 dl grädde

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 ägg

250 gram björnbär (om du använder frysta bär, så rulla dem lite i potatismjöl innan du blandar ned dem i smeten)

Garnering

Florsocker

Björnbär

Sätt ugnen på 160 grader. Smöra en springform (25 cm diameter).

Börja med att göra pajskalet. Blanda chokladkakor med smält smör och nötter. Tumma ut degen i en ugnsfast form och grädda den i 10 minuter. Ta ut den ur ugnen när den är gyllene och låt den svalna.

Under tiden gör du fyllningen. Vispar philadelphiaost och crème fraiche mjukt och smidigt, tillsätt socker och ägg i omgångar tills det är krämigt. Tillsätt smält chokladen. Blanda ordentligt och skrapa med en slickepott så att inget ligger oblandat i botten av skålen.

Häll sedan fyllningen i den smorda formen , tryck ned bören i kakan och grädda sedan i 1 timme och 10 minuter. Den är klar när kanterna är fasta och mitten rör sig lite när du skakar på formen. När kakan är klar ska den stå och svalna i ugnen med ugnsluckan öppen i ytterligare 1 timme. Efter det sätter du plastfolie på kakan och låter den stå i kylskåpet i 12 timmar. Före servering lägger du på bären och siktar sedan florsocker över, du kan du gärna låta kakan stå i rumstemperatur i en kvart till en halvtimme, den blir godare när den är rumsvarm.

Det här tycker Fredrik Schelin att ni skall dricka till:

Jadu Anette, jag tror att den är himelsk, och med mitt vintips till kommer alla bli saliga det lovar jag.
När jag för några år sedan besökte en vinproducent norr om Alicante i Yecla- distriktet i Spanien så provade jag ett rött vin producerat på den röda druvan Monastrell. Ett sött vin med toner av just choklad och björnbär som med sin balans inte blir sliskigt utan mycket chokladigt behagligt.

Vilken matchning!

Castaño Dulce Monastrell
SB# 8412, Pris 115:- (50cl)
Mörkfruktigt vin med tydliga inslag av björnbär där smaken övergår i choklad- och kaffetoner med balanserad sötma. I avslutet hittar jag även torkad frukt, kryddighet och viss ton av rostat ljust bröd.

Trevlig helg och du hem och baka och kyl vinet till 12 grader nu, sedan njut.
//Fredrik